Akbaba Anti-Radyasyon Füzesi (ROKETSAN Akbaba)

Akbaba Projesi ile ROKETSAN, yerli bir Anti-Radyasyon (Anti-Radar) Füzesinin tasarımını ve üretimini planlamaktadır. Akbaba Anti-Radyasyon Füzesi envantere girdiğinde Türk Hava Kuvvetleri, ABD üretimi AGM-88 HARM füzelerinin yerine zamanla Akbaba füzesini kullanmaya başlayacaktır. (Bkz; Jet Motorlu İHA Projeleri)

TÜBİTAK Sage tarafından yürütülen Gezgin Seyir Füzesi Projesinde de olduğu gibi Akbaba Füzesi Projesi de gizli bir şekilde yürütülmektedir. Proje hakkında nerdeyse hiçbir resmi bilgi açıklanmamıştır. Ancak özgün bir tasarıma, pasif RF başlığa ve bir AESA radara sahip olması bekleniyor. Ayrıca süpersonik hızlara ulaşabileceği tahmin edilen füzenin Ramjet itkiye sahip olacağı iddia ediliyor.

Akbaba Anti-Radyasyon Füzesi,  Akbaba Anti-Radar Füzesi, Roketsan Akbaba Projesi, Roketsan Akbaba Füzesi, SEAD, AGM-88 Harm,  Anti-Radyasyon Projesi

Ortaya çıkacak olan füzeninin ne zaman envantere girmeye başlayacağı; ağırlığının, menzilinin ve boyutlarının ne kadar olacağı gibi soruların bir cevabı bulunmamaktadır.

Türkiye’de 151. Tunç Filo, Akbaba Füzesinin en önemli kullanıcısı olacaktır. SEAD olarak bilinen ve düşman hava savunmasının bastırılmasından sorumlu filomuzda aynı zamanda envanterdeki AGM- 88 HARM füzelerinin kullanıcısı olan Tunç Filo’dur.

Tunç Filo/151. Filo | Akbaba Anti-Radyasyon Füzesi Projesi

Anti-Radar (Anti-Radyasyon) Füzesi Nedir? Akbaba Füzesinin Muadilleri

Radarların ve eketronik harp sistemlerinin yaydığı radyasyona, sahip olduğu pasif radar güdümü ile kitlenebilen, pasif güdümlü füzelere Anti-Radyasyon Füzesi veya Anti-Radar Füzesi (ARM) denir. Düşman hava savunmasının bastırılmasına yarayan SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses) görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Karadaki veya denizdeki, sabit veya gemiler gibi hareketli hedeflere saldırabilirler.

En çok bilinen örnekleri ABD’den AGM-88 HARM ve Rusya’dan KH-38’dir. Türkiye’de ise yerli olarak Akbaba Anti-Radar Füzesi geliştirilmektedir. Bunun dışında Hindistan ( DRDO Anti-Radiation Missile ) ve Brezilya ( MAR-1 ) gibi bazı Anti-Radar Füzesi çalışmaları mevcut.

SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses)

Türkçeye “Düşman Hava Savunmasının Bastırılması” şeklinde çevirebileceğimiz SEAD, savaş arenasındaki en kritik görevlerden biridir. Bu kadar kritik bir görev olmasına rağmen bu görevi yerine getirebilecek kabiliyete çok az ülke sahiptir. Anti-Radyasyon Füzeleri bu görev için üretilmiştir. Türkiye’de SEAD görevlerinden sorumlu filo, 151. Filo’dur (Tunç Filo).

Akbaba Anti-Radyasyon Füzesi,  Akbaba Anti-Radar Füzesi, Roketsan Akbaba Projesi, Roketsan Akbaba Füzesi, SEAD, AGM-88 Harm,  Anti-Radyasyon Projesi

Türkiye’nin gelecekte SEAD görevlerini yerine getirebileceği, Akbaba Projesi hariç 2 stratejik projesi mevcuttur. İlki olan Milli Muharip Uçak (MMU) öncelikli olarak Hava-Hava görevlerinde kullanılacak olsada çok yönlü bir uçak olacağı için SEAD görevlerini de yerine getirebilecektir. Ayrıca SEAD, Baykar Savunma tarafından tasarımı devam eden Bayraktar MİUS’un (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) da görev profillerinden biridir.

4 Comments
  1. Akbaba antiradyasyon füzesi Aralık 28, 2020 Reply
  2. admin Ocak 11, 2021 Reply
  3. Emir Ocak 15, 2021 Reply
    • admin Mart 13, 2021

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*