Ambulans helikopter pilotu olmak

Ali SEYMEN

Kaptan pilot

Bazı meslekler vardır tam olarak bilinmezler. Hani derler ya “yaşayan bilir.” İşte tam da onun gibi. Ambulans helikopter pilotluğu da bunlardan biridir. Bir uçuş görevinin zorlukları ancak yaşadıkça anlaşılır. 

Daha önceleri 5 yıl görev yaptığım hava ambulans operasyonu süresince, zor şartlarda, dağlardan, yollardan, ilçelerden, köylerden taşıdığımız hastalar, yaralılar geliyor aklıma. Şifa bulmuş olmaları en büyük temennimiz.

AŞAĞIDAN UÇMA EĞİLİMİ

Helikopter pilotluğu uçak pilotluğundan farklıdır. Genelde aşağıdan aşağıdan uçmak eğilimindedir helikopter pilotları. Özellikle bulutlu havalarda bulutların üstünde değilde, bulutların altından yeri ve suyu görerek uçmak isterler. Aşağıdan uçmanın da riskleri vardır. Yüksek gerilim hatları, görünmeyen antenler, sis, pus, yağış, kuşlar ve dronlar. 

Ambulans helikopter pilotu olmak
Ambulans helikopter

UÇUŞ HAZIRLIĞI

Yola çıkma gerekliliği gelmişse, mevsim de kış ise pilotlar başlarlar tırmalamaya. Sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için 1 değil, 2 değil,  5-10 meteoroloji sitesini analiz ederler. Yine de rota boyunca sağlıklı bir meteoroloji bilgisi alamazlar. 

Yol boyu hava durumunu almak için ilçe jandarma karakollarına veya karayolları bakım istasyonlarına telefon ederler. “Sis var mı? Yağış var mı? Rüzgar var mı?” gören bir gözden yardım isterler. 

AĞIR KIŞ ŞARTLARI

Genelde yaz aylarında pek sorun çıkmasa da ülkemizin iklim şartları kışın sert geçer. Yükselen dağlar, alçalan vadiler, nehirler, yaylalar, birbirine girer Anadolu coğrafyasında. Kışın sis, yazın pus eksik olmaz. 

Kuzey Ege, Marmara, Karadeniz’de fırtına, Akdeniz boyunca orajlar, doğuda kar kış kıyamet, bahar aylarında sağında, solunda şimşekler çakar. Bazen de gökkuşağı bir yay gibi karşındadır. Küçük küçük hortumlardan uzak geçerler ne olur ne olmaz diye.

Ambulans helikopter pilotu olmak
Ambulans helikopter

Hiçbir şekilde uçuşa zorlanmasalarda

AMBULANS PİLOTU İÇİN DURUM FARKLIDIR.

bir hasta hastaneye yetişecektir

trafik kazasında yaralılar vardır

kuvözde bir bebek yaşama tutunmaya çalışmaktadır, 

dağda, ayağı kayıp düşmüştür bir dağcı, 

doğu köylerinde, doğum yapacaktır bir kadın. 

kalp krizi geçirmiştir bir vatandaş, 

organ nakli için saatler sayılıdır. 

GİTMEKLE GİTMEMEK ARASINDA KALMAK

İşte bu ahval ve şeraitte ambulans helikopter pilotu gözünü rotaya çevirir. Hava kötü olsa da engelleri aşmak hedefe ulaşmak ister. Can kurtarmanın ulviyetine inanmıştır. Bir yanda vicdan, bir yanda kar, boran, fırtına, yağmur, gitmekle gitmemek arasında karar vermek için zaman yoktur. Eğer gitmeye karar verilmişse hazırlıklar başlar.

PERVANELER DÖNÜYOR

Uçuş ekibi; İki pilot, bir doktor, bir paramedik veya ATT konsantre olmuştur vakaya, herkes kendi hazırlığını gözden geçirir uçuş öncesi. 

Nihayet pervane dönmeye başlar hasta için, iniş yeri çoğu zaman stadyumdur, dağdır, yoldur, bayırdır. 

İlk müdahale yapılır sağlık ekibi tarafından. Bazen oksijen verilir. Bazen kalp masajı yapılır, bazen elektro şok verilir havada. Pilotlar hastayı helikopterde değil, sırtında taşıyor hisseder artık. En kısa yoldan uçarlar uygun hastaneye.  

Ambulans helikopter pilotu olmak
Ambulans helikopter

GÖREV SONU

Hastayı teslim ettikten sonra yüzler güler, vicdanlar da rahattır. Ambulans helikopter teknisyenler tarafından yeni uçuşa hazırlanır.

Sonra da haber almaya çalışırlar getirdikleri hasta hakkında. Kurtulduysa ayrı bir sevinç kaynağı olur onlar için. Bazen de kurtulan hastalar mesaj gönderirler bir şekilde. Teşekkür ederler pilotlara, sağlık ekibine. 

Böylece gün doğumu ile başlayan süreç gün batımını kadar sürer gider. Günbatımı ile beraber ertesi sabah gün doğumunda tekrar göreve hazır olmak üzere evlerine doğru yola çıkarlar.

Kaynak: Kokpit Aero (Ambulans helikopter pilotu olmak)

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*