Balistik Füze – Bora Füzesinin Menzili 280 KM mi? Bora vs PrSM

Not: İki adet Balistik Füze için yapacağımız bu karşılaştırma tamamen bir beyin fırtınasından ibarettir.

Balistik Füze Nedir?

Balistik Füzeler ciddi tahrik sistemlerine sahip olan, uzun menzillere ve yüksek irtifalara ulaşan, yüksek hızlı caydırıcı silahlardır. Balistik füzelerde amaç başlığı hedeflenen menzil ve irtifaya ulaştırmaktır. Başlık sahip olduğu ağırlığa göre yüksek irtifadan hedefine doğru ses hızından kat ve kat daha fazla olan hızlara ulaşarak bir dalış gerçekleştirir. Kimyasal, biyolojik, nükleer veya konvansiyonel olan bu başlıklar ulaştıkları hızlar sayesinde düşman hava savunma sistemlerini neredeyse çaresiz bırakır.

6 adet balistik füze çeşidi mevcuttur. Detaylar tabloda belirtilmiştir.

Balistik Füze ÇeşitleriMinimum MenzilMaksimum menzil
Taktik Balistik Füze (TBM)300
Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM)3001000
Orta Menzilli Balistik Füze (MRBM)10003000
Uzun Menzilli Balistik Füze (IRBM)30005500
Kıtalararası Balistik Füze (ICBM)5500
Ayrıca Denizaltılardan atılabilen, SLBM sınıfı Balistik füzeler de mevcuttur.
Bora Balistik Füze

Bora Balistik Füzesi

Bora (KAAN), ROKETSAN üretimi taktik sınıf bir balistik füzedir. Bora 8×8 taktik tekerlekli bir araca monte edilmiş Çok Maksatlı Roket Sistemi (ÇMRS) ile ateşlenebilmektedir. Kendini savaş ortamında kanıtlamış olan Bora Füzesi birçok hedef karşı kullanılabilmektedir. Hava savunma sistemleri (HSS), lojistik oesisler, toplanma bölgeleri …

Ancak Bora Füzesinin konu ile alakalı kısmı bazı teknik özellikleri. Bora Füzesi 610 mm çapa, 6-7 metre uzunluğa ve 280+ km menzile sahip olan gelişmiş bir balistik füzedir.

PrSM Balistiik Füzesi

Precision Strike Missile (PrSM) , ABD Kara Kuvvetleri için Lockheed Martin tarafından geliştirilen kısa menzilli bir balistik füzedir. ABD Kara Kuvvetlerini hasas ve derin vuruş gücünü arttıracak olan PrSM, ABD Deniz Kuvvetleri tarafından gemiler için de düşünülmektedir.

Ana konuyla alakalı kısma dönersek PrSM, 499+ km menzilli bir balistik füzedir. Neden 499+ derseniz cevabı INF yani Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşmasında (ABD bu anlaşmadan çekildi.). 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasında imzalanan anlaşmaya göre menzili 500-5500 km arasında olan ve karadan fırlatılan füzeler yasaklanmaktadır. Bu durumda PrSM füzesinin menzilinin daha fazla olduğunu varsayabiliriz. Resmi olmamakla birlikte füzenin 700-750 km arası bir menzile ulaşabildiği iddia edilmektedir. Ayrıca açık kaynaklarda füzenin birçok teknik detayı hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ancak füzeye ait görseller üzerinden yaptığımız analizlerde ortalama 300 mm çapa ve 3-4 metre uzunluğa sahip olduğunu varsayıyoruz.

Bora vs PrSM

Bora ile ilgili bölümde füzenin bazı teknik detayları hakkında bilgiler vermiştik. Bora 610 mm çapa ve 6-7 metre arası bir uzunluğa sahip olan 280+ km menzilli bir taktik balistik füze. PrSM ise ortalama 3-4 metre boya ve 300 mm çapa sahip olduğunu tahmin ettiğimiz 499+ km menzilli bir füze. Ayrıca resmi olmamakla birlikte PrSM’nin 700-750 km menzile kadar ulaşabileceği iddia edilmektedir.

Burada dikkat çeken nokta ise ROKETSAN üretimi Bora Füzesinin, Lockheed Martin üretimi PrSM Füzesinden nerdeyse 2 kat daha büyük olmasına rağmen menzil olarak PrSM’den çok uzak olması.

Eğer böyle bir karşılaştırma yapılacaksa bazı kritik noktalar ile beraber değerlendirilmeli. Örneğin füzelerin taşıdığı başlıkların ağırlıkları çok önemli. Ayrıca ABD’nin füzede kullandığı malzemelerin ve yakıtın, Türkiye’nin kullandığı malzeme ve yakıtlara oranla daha hafif ve kaliteli olduğu gerçeğini de değerlendirmek zorundayız. Bu şartlar altında aynı boyutlardaki iki füzede; LM tarafından üretilen füzenin ROKETSAN tarafından üretilen füzeye oranla daha uzun menzilli olması gayet doğal. Ancak bahsettiğimiz üzere yarıyarıya bir boyut farkı ve resmi olmamakla birlikte iki katı aşkın bir menzil farkı var. Bu durum ise soru işareti uyandırıyor. Acaba Bora Füzesinin menzili açıklanan rakamlardan daha fazla olabilir mi?

ABD, INF anlşması dolayısı ile PrSM Füzesinin menzilini 499+ km olarak açıklarken benzer bir durum bizim için de geçerli olabilir. Bunun için MTCR anlaşmasının ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Missile Technology Control Regime (MTCR)

Missile Technology Control Regime / Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi 1987 yılında, Japonya öncülüğünde, G7 ülkeleri ile kurulan ve resmiyeti bulunmayan bir topluluktur. 25 Nisan 1997’den beri içinde bulunduğumuz rejim, Hindistan’ın katılımıyla birlikte 35 üyeye ulaşmıştır. Anlaşmanın temel amacı füze teknolojilerinin yayılmasını dünya genelinde belli bir noktaya kadar engellemek ve yavaşlatmaktır. Anlaşma 300 km üzerindeki menzile, 500 kg ağırlığın üzerindeki harp başlığına sahip olan füzeleri kapsamaktadır. Bu füzelerin teknoloji transferi, kritik parçalarının tedariği, hibesi, ve ithalat/ihracatı üye ülkeler içerisinde yasaktır.

Varsayımımıza göre Bora Füzesinin menzili açıklanan rakamlardan fazla olabilir. MTCR anlaşması veya başka stratejik konular nedeniyle ise bu açıklanmıyor olabilir. Burada Bora Füzesinin 280 km’den daha uzun menzilli olduğunu iddia etmiyoruz. Ancak böyle bir durumun olabileceğini varsayıyoruz.

Not: Bu analiz tamamen bir beyin fırtınasından ibarettir.

Sanal Savunma

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*