IDEF 2021 İçin Büyük İddia | Bora 2, Gezgin, Siper …

İlk kez 1993 yılında icra edilen ve 1993 yılından bu yana aralıksız her 2 yılda bir yapılan Türkiye’nin Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2021, 15. kez ziyaretçilerini ağırlayacak. Fuarın 25 Mayıs Salı günü ile 28 Mayıs Cuma günü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılması planlanıyordu. Ancak Covid-19 Pandemisi nedeni ile IDEF 2021, 17-20 Ağustos tarihlerine ertelendi. Bu üzücü habere rağmen savunma ve havacılık tutkunlarını sevindirecek bir takım gelişmelerin yaşanması muhtemel.

idef 2021 kara deniz hava uzay guvenlik
İDEF’21 Fuar Kapsamı

IDEF 2021‘de birçok savunma sanayii ürünü ve projelere ait maketler ile Mock-Up’lar sergilenecek. Bazı yabancı ülkeler ve yabancı firmaların imzalayacağı anlaşmaların yanında yerli savunma ve havacılık firmaları arasında da bazı anlaşmalar imzalanacak. Ancak bütün bunların yanında bizleri en çok heyecanlandıran şeylerin başında ise şüphesiz ilk kez göreceğimiz ürünlerin görsel / maketleri ile kamuoyuna yeni duyurulacak olan projeler yer alıyor.

İDEF’te Göreceğimiz İddia Edilen Bazı Füze Projeleri

29 Nisan tarihinde, DefenceHub forumunun yöneticilerinden Cabatli_53 kullanıcı adlı güvenilir bir üye IDEF 2021’de tanıtılacağını iddia ettiği füze projelerinin isimlerini içeren bir mesaj paylaştı.

idef 2021 fuze projeleri
DefenceHub Forumunda Paylaşılan Mesaj

Mesajda savunma ve havacılık meraklılarının uzun bir süredir beklediği bazı füze projelerini IDEF 2021’de göreceğimiz iddia edildi.

IDEF 2021’de Görebileceğimiz Bazı Füze Projeleri

  • Gezgin Seyir Füzesi Blok 1. (Gezgin’in 800 km menzile ulaşacağı iddia ediliyor.)
  • Bora 2. (2014’ten beri beklenen, Türkiye’nin en uzun menzilli (280 km) olarak bilinen balistik füzesinin daha gelişmiş ve daha uzun menzilli varyantı.)
  • Kuzgun Mühimmat Ailesi.
  • Gökdoğan Hava-Hava Füzesinin Gemi Konuşlu, ESSM Blok 2 muadili varyantı G-40. (Füzenin menzilinin 60 km’ye çıkartıldığı ve yeni isminin G-60 olduğu iddia ediliyor.)
  • Siper Yüksek İrtifa ve Uzun Menzil Hava Savunma Sistemi (Hisar-U).
  • TEİ-TJ300 Turbojet Motor tahrikli, ROKETSAN’ın Orta Menzilli Gemisavar Füze’si.
  • Atmaca Gemisavar Füzesi‘nin birçok açıdan geliştirilmiş varyantı Atmaca Blok 2.
  • Yerli SeaRAM “Sapan” ve yerli C-Ram füzesi “GoldenCage”.
  • Orta menzilli, kısa menzilli ve portatif hava savunma sistemlerimiz Hisar RF, Hisar O+, Hisar A+ ve Sungur+
  • EKV Başlıklı (Eksoatmosferik Öldürme Aracı / Exoatmospheric Kill Vehicle) yerli karadan havaya füze tasarımı. Balistik füzelere karşı etkili olması planlanan Geliştirilmiş Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi (GUMS) projesi olması muhtemel.
  • Bozdoğan, Gökdoğan ve Akdoğan havadan havaya füze üçlüsü. Akdoğan’ın nasıl bir füze olduğu açıklanmadı ancak Göktuğ Füze ailesinin yeni üyesi olduğu iddia ediliyor.
  • ASELSAN’ın hafif torpidosu Orka, ROKETSAN’ın ağır torpidosu Akya ve ASELSAN’ın torpido savunma torpidosu Tork.

Söz konusu projelerin tamamı daha önce resmi ağızlardan duyduğumuz veya çeşitli broşürlerden gördüğümüz projeler. Bu projelerin tamamı uzun bir süredir beklenmekte. Ancak Türkiye savunma sanayiinin özellikle füze projelerindeki gizli tutumu sebebi ile kamuoyuna açıklanmamaktadır.

Örneğin Atmaca adında yerli bir gemisavar füze projesi olduğunu uzun süredir biliyorduk ancak atışlı testleri başlayasıya kadar proje hakkında hiçbir bilgiye sahip değildik. Bununla beraber Bora füzesi 2017 yılında tanıtılmış olmasına rağmen biz bu füzenin 2014 yılında envantere alındığını biliyoruz.

Bahsi geçen projelerimizin ise ismi bilinmekle birlikte ne zaman envantere gireceği, şeklinin ne, menzilinin ne kadar veya güdümünün nasıl olacağı hakkında nerdeyse hiçbir bilgi bulunmamakta. Ancak projelerin çoğunun belli bir olgunluğa ulaştığını tahmin ediyoruz. Projeleri IDEF-2021’de görmesek bile ilerleyen yıllarda atışlı testlerinin yapıldığı haberi ile uyanabiliriz.

IDEF 2021 İleri Bir Tarihe Ertelendi

idef 2021 ertelendi
Sanal Savunma Twitter Paylaşımı

Dünyanın sayılı büyük savunma sanayii ve havacılık fuarlarından olan IDEF Covid-19 nedeni ile alınan kapanma kararı kapsamında ertelendi. Savunma sanayii meraklılarının 2 yılda bir ziyaret edebildiği IDEF Fuarının bu yıl 25-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak fuar 17-20 Ağustos tarihlerinde icra edilecek. Fuara 1000’in üzerinde firmanın ve 63 ülkeden en az 105 heyetin katılması bekleniyor.

Birçok savunma sanayii ve havacılık firmasının katılım sağlaması planlan fuarda yukarıda saydıklarımız (!) dışında birçok yeni ürünün de lansmanının yapılması planlanıyor. Yeni ürünler dışında eski ürünlerin veya daha önce gördüğümüz birçok maketin ve Mock-Up’ın da sergilenmesi muhtemel.

IDEF 2019

30 Nisan 2019 ve 3 Mayıs 2019 tarihleri arasında icra edilen IDEF 2019 Fuarı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde icra edilmişti. Fuara 53 ülkeden toplam 1061 şirket katılım sağlamıştı. Bu şirketlerin 580 adedi yabancı iken 481 adet Türk şirket de fuara katılım sağlamıştır.

IDEF 2019’u 3 uluslararası kuruluş ve 70 ülkeden 587 heyet üyesi ziyaret etmiştir. Ayrıca 76 ülkeden 76.010 savunma sanayii meraklısı fuara katılım sağlamış ve 26 ülkeden 394 gazeteci fuarı takip etmiştir.

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) Nedir?

IDEF; kara, askeri denizcilik, ulaşım, lojistik destek faaliyetleri, levazım malzeme araç ve gereçleri, havacılık, uzay ve güvenlik gibi konuları kapsayan ve alanda üretilen teknolojilerin ve platformların sergilendiği bir fuarıdır. Türkiye’nin Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF) paletli zırhlı araçlardan tekerlekli zırhlı araçlara, muharip gemilerden amfibi gemilere, insanlı sistemlerden insansız sistemlere, sabit kanatlı platformlardan döner kanatlı platformlara, füzelerden radarlara, elektronik harp sistemlerinden sensörlere, uydulara ve çeşitli alt parçalara kadar sayısız savunma ve havacılık ürününün tanıtıldığı dünya çapında bir fuardır.

IDEF 1993 tarihinden bu yana her 2 yılda bir icra edilmektedir. Bu fuar savunma sanayii meraklılarını, savunma ve havacılık firmalarını, önemli kuruluşların temsilcilerini, çeşitli ülkelerin liderlerini ve bir çok ülkeden heyeti bir araya getirir. Bu savunma fuarı sırasında şirketler ürün lansmanlarını gerçekleştirirler, yeni ürünlerini tanıtırlar ve birçok yeni anlaşma imzalarlar.

idef 2021 idef21
IDEF 2021
One Response
  1. Nurettin Mayıs 6, 2021 Reply

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*