Temel Kotil: Hürjet’i 1-2 Ay İçerisinde Bütünü İle Görebiliriz

Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay sanayiindeki en önemli şirketleri arasında yer alan TUSAŞ, Türkiye’nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet’in üretimi için çalışmalara devam ediyor. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ise ilk prototipinin 2022 yılı içerisinde ortaya çıkması beklenen Hürjet hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.

Hürjet’in 18 Mart 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştireceğinin altını çizen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, mutlu sona yaklaşıldığını söyledi. Ayrıca Temel Kotil, halihazırda imalat çalışmaları devam eden Hürjet’in, 1-2 ay içerisinde bütünü ile ortaya çıkacağını açıkladı. (Bkz; Hürjet Projesi)

hurjet temel egitim ve hafif taarruz ucagi

Milli Muharip Uçak’a oranla daha küçük ve daha yapılabilir bir proje olan Hürjet’i, Milli Muharip Uçak Projesinin önüne koyduklarını belirten Temel Kotil, 2016 yılında göreve geldiğinde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile konuştuğu ilk konunun da bu olduğunu ve “Hürjet” ismini Hürkuş’un devamı olması adına koyduklarını açıkladı.

Hürjet İçin Seri Üretim Kararı Alındı. Yılda 24 adet Hürjet Üretilecek.

12 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısı sonucunda, Türkiye’nin ilk jet eğitim uçağı Hürjet’in, ilk parti seri üretiminin gerçekleştirilmesi kararı alınmıştı. Söz konusu kararın kendilerini onore ettiğini söyleyen TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Hürjet Projesini 2018 yılından beri öz kaynakları ile yürüttüklerini ve bunun kolay olmadığını belirtti.

Ayrıca Temel Kotil, Hürjet’in üretim süreci hakkında da çok önemli bilgiler verdi. Temel Kotil’in açıklamalarına göre, ilk etapta 4 adet Hürjet prototipi üretilecek. Ardından seri üretim süreci başlayacak ve seri üretimin ilk yılında 6-7 adet Hürjet üretilecek. Seri üretimin gerçekleşeceği 2025 yılından sonra ise her ay 2 adet, toplamda ise 24 adetlik Hürjet üretimi gerçekleştirilecek.

Malezya’daki ihalede de teslimatların 2025 yılında başlayacağının altını çizen TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Malezya’daki ihalede olduklarını ve kendisinin de Hürjet’in tanıtımı için 3 kez Malezya’ya gittiğini, 4’ünce bir ziyareti de gerçekleştireceğini söyledi. (Bkz; Milli Füzeler İçin Yürütülen Ramjet ve Turbojet Motor Çalışmaları)

Temel Kotil: Hürjet’e Güveniyoruz

18 uçaklık Malezya ihalesine yönelik olarak da soruları yanıtlayan Temel Kotil; Hürjet’e güvendiklerini ve bu konuda iddialı olduklarını söyledi. Sistemin eskisi gibi olmadığını açıklayan Temel Kotil, artık yapay zekanın çok geliştiğini, simülasyonların gerçeğe çok yakın sonuçlar verdiğini ve uçakların rüzgar tünellerinde test edildiğini belirtti.

Hürjet

hurjet

Türkiye’nin ilk jet eğitim uçağı olması ile dikkatleri üzerine çeken Hürjet, birçok farklı görevde kullanılacak. Hürjet’in jet eğitim varyantı T-38’lerin, akrobasi görevlerinde kullanılacak olan varyantı ise NF-5’lerin yerini alacak. Ayrıca Hürjet’in silahlı bir varyantı da geliştirilecek. Hafif taarruz görevlerinde kullanılması planlanan silahlı Hürjet, birçok yerli hava-hava ve hava-yer füzesini taşıyabilmenin yanı sıra AESA radara ve gelişmiş sensörlere de sahip olacak.

Kaska monteli nişangah sistemine sahip olacak olan Hürjet’in havadan yakıt ikmal kabiliyetine de sahip olması bekleniyor. Gelişmiş sensör ve aviyonikleri, görev bilgisayarı vb. yerli sistemleri ve yazılımları ile Milli Muharip Uçak için önemli bir aşama olma niteliğini taşıyan Hürjet, Hava Kuvvetleri Komutanlığı içinde çok önemli boşlukları dolduran bir uçak olacak.

Ayrıca Hürjet’in TCG Anadolu ve TCG Trakya’ya iniş ve kalkış yapılabilmesinin hedeflendiği de bilinmekte. Hürjet’in navalize edilmiş bir varyantının geliştirileceği ve donmada da kullanılacağı bilgisi, birçok yetkili tarafından açıklanmıştır. (Bkz; Seçim Anketlerinin Sonuçları)

Üretim ve montaj süreci başlayan Hürjet’in montajı komponent düzeyinde devam etmekte. 2022 yılının sonlarına doğru hangardan çıkması beklenen Hürjet’in ilk uçuşu ise 19 Mart 2023 tarihinde gerçekleşecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir