Ukrayna donanmasına ilk Bayraktar TB2 teslim edildi

Baykar Savunma tarafından üretilen yerli silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2’nin Ukrayna’ya teslimatları devam ediyor. Bu kapsamda Ukrayna donanmasına ilk Bayraktar TB2 S/İHA teslimatı gerçekleştirildi. Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nin 10. Deniz Havacılık Tugayı’nda hizmete girecek olan Bayraktar TB2 S/İHA, Ukrayna’nın Güney sınırlarının korunmasında görev alacak. (Bkz; Bayraktar Akıncı Bu Sefer Tam Yük İle (1360 kg) Uçtu)

ilk bayraktar tb2 ukrayna donanmasina teslim edildi silahli insansiz hava araci siha iha ukrayna deniz kuvvetleri

Türkiye Ve Ukrayna’nın İHA-Motor işbirliği

Antonov gibi bir havacılık devine ve SE Ivchenko- Progress ile Motor Sich gibi büyük motor üreticilerine sahip olan Ukrayna’nın günümüzdeki en büyük sorunlarının başında maddiyat geliyor. Birçok büyük projede kendisine ortak arayan Ukrayna, savunma sanayii ve havacılık sektörlerinde NATO pazarına açılmayı hedefliyor. (Bkz; Aksungur OGM’nin hizmetinde ormanlar için çalışıyor.)

Bu konuda Türkiye’yi ideal bir ortak olarak gören Ukrayna, Türkiye’nin insansız hava araçlarına ve muharip gemilerine ilgi duymakta. Bu noktada Türkiye’den savunma ve havacılık ürünleri satın alan Ukrayna, radar ve motor gibi bazı sistemleri Türkiye’ye ihraç etmekte. Aynı zamanda Ukrayna, NATO üyesi bir ülke olan Türkiye’nin üreteceği sensörleri kullan ortak kargo uçakları vb. ürünleri geliştirip NATO üyesi ülkelere pazarlamayı da hedeflemekte.

Türkiye ve Ukrayna’nın işbirliği yaptığı veya yapmayı planladığı bazı projeler:

  1. Bayraktar Akıncı TİHA’da kullanılan AI-450/T turboprop motorları
  2. Ukraynalı Motor Sich firmasının Gezgin Seyir Füzesi için AI-35 turbojet motorlarını ürettiği iddiası
  3. Baykar Savunma ve Ukrspecexport firmaları tarafından ortak olarak kurulan Black Sea Shield firması
  4. Muharip İnsansız Uçak Sistemi‘nde (MİUS) kullanılacak olan AI-25 turbofan motoru
  5. Ukrayna’nın Ukroboronprom firması ile Türkiye’nin NOTM LTD firmasının ortak topçu roketi üretme girişimleri
  6. Türkiye’nin P-180U ve MARS-L radarlarını ithal etmesi
  7. Ukrayna’ya verdiğimiz 200 milyon TL’lik destek
  8. Türkiye-Ukrayna üretimi Serdar tanksavar füze fırlatma sistemi
  9. ASELSAN üretimi telsizlerin Ukrayna’da üretilmesi
  10. Türkiye’nin Ukrayna’dan AN-188 ve AN-178 alacağı, bu uçakların Türk sensörleri ile ortak üretileceği iddiaları

Polonya 24 adet Bayraktar TB2 satın alacak

Türkiye’den silahlı insansız hava aracı satın alan ilk NATO üyesi ülke Polonya olacak. Polonya Türkiye’den 24 adet Bayraktar TB2 satın almayı planlıyor. Libya’da kullanıldığı bilinen Bayraktar TB’nin kullanıcıları arasında Azerbaycan, Katar ve Ukrayna’da yer alıyor. Bayraktar TB2 satın almayı planlayan başka ülkeler de olduğu biliniyor. Ayrıca mevcut bazı Bayraktar TB2 kullanıcıları filolarını büyütme olasılığı mevcut. Yani Bayraktar TB2 S/İHA’nın ihracat haberlerinin devam edeceğini söyleyebiliriz.

Bunun dışında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve üretilen Anka S/İHA da Tunus’a ihraç ediliyor. İhraç edilecek Anka sayısı Covid-19 pandemisi yüzünden 3’e düşmüş olsa da, gelecekte Tunus’un Anka filosuna takviye yapması muhtemel. Bunun dışında Bangladeş’in Anka-Aksungur S/İHA ile ilgilendiği de biliniyor. (Bkz; TUSAŞ yerlileştirme ile Türkiye’ye 500 milyon dolar kazandıracak)

iha x1 sahit ilk yerli insansiz hava araci ilk iha ilk silahli insansiz hava araci

Taktik sınıf Bayraktar TB2 ile MALE sınıfı Anka, Anka-Aksungur ve Bayraktar Akıncı İHA’ların şimdiye kadar sağladıkları başarıları göz önüne alırsak yakın gelecekte insansız hava aracı piyasasında Türkiye’yi önemli bir ihracatçı konumuna getirmeleri beklenmekte. (Bkz; Baykar Bayraktar Akıncı’dan İrtifa Rekoru)

Bayraktar TB2

700 kilo maksimum kalkış ağırlığına sahip olan Bayrakytar TB2, 27 saat havada kalabilmekte ve 4 adet lazer güdümlü mühimmat taşıyabilmektedir. Tonajı nedeni ile taktik sınıfta yer alan Bayraktar TB2 S/İHA; Irak, Libya, Ermenistan, Suriye gibi birçok coğrafyada operasyonel olarak kullanılmıştır. Ayrıca Türk ve Ukrayna donanmaları tarafından da kullanılan Bayraktar TB2, keşif ve istihbarat görevlerini de başarı ile gerçekletirmektedir.

Bayraktar TB2 S/İHA

SATCOM antenine sahip olmadığı için Bayraktar TB2 S/İHA’nin haberleşme menzili 300 km ile sınırlıdır. Ancak bu sınır Bayraktar TB3’te olmayacak ve Anka-S de olduğu gibi Bayraktar TB3 de uydu üzerinden kontrol edilebilecektir.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*