RAM muadili Levent Sungur varyantı yeni bir füze kullanacak

ROKETSAN’ın İDEF 2021’de sergilediği en önemli sürprizlerden biri de Levent Yakın Hava Savunma Füze Sistemi oldu. MİLGEM Ada Sınıfı Korvetlerde de kullanmayı tercih ettiğimiz, %98 vuruş yüzdesine sahip olan nokta hava savunma sistemi RAM’in yerli muadili ROKETSAN Levent olacak. (Bkz; ROKETSAN Atmaca Gemisavar Füzesi)

ROKETSAN’ın RAM muadili Levent Yakın Hava Savunma Füze Sistemi Sungur üzerinden geliştirilen yeni bir füze kullanacak

Savunma sanayii ürünleri ortaya çıkarken savunma ve havacılık firmalarımızı en çok zorlayan konulardan biri de muhtemelen ambargolardır. Türkiye’nin askeri alada fazlası ile alışık olduğu örtülü veya açık ambargolara son yıllarda hiç olmadığı kadar artmış durumda. (Bkz; SOM ve Atmaca’ya KTJ-3200 Tedariki ve Entegrasyonu)

Bu ambargolardan nasibini alanlar arasında ise İstif Sınıfı Fırkateynler başta olmak üzere bir çok muharip gemi projesi bulunmakta. Bu gemilerin yakın hava savunmasının vazgeçilmez unsurları arasında yer alan Phalanx CIWS, ASELSAN tarafından Gökdeniz ile yerlileştirilmiştir. Hatta Gökdeniz ihracat başarısı bile göstermiştir.

Bu alanda ilk kez geliştirilen bir diğer ürün ise ROKETSAN Levent oldu. Alanında dünyanın en başarılı sistemlerinden olan ve ambargoya maruz kaldığımız RAM sisteminin yerine geçecek olan Levent Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, yerli savaş gemilerinin nokta hava savunmasından sorumlu olacak.

Levent sisteminde kullanılacak olan füze ise Sungur üzerinden geliştirilecek. (Bkz; MUHARİP İNSANSIZ UÇAK SİSTEMİ)

ROKETSAN Levent

Ayrıca Levent’in iki farklı varyantı olacak. İlk varyant bulunduğu savaş gemisinin elektro-optik ve radar sistemlerini kullanacak iken ROKETSAN Levent’in diğer varyantı ise kendi bünyesinde bulunan elektro-optik ve radar sistemlerini kullanarak hedeflerine otonom olarak yönelecek.

21 hücreden oluşacak olan Levent’te en az 2 farklı füze kullanılacak.

Gemisavar Füzelere ve Seyir Füzelerine karşı etkili olacak

ROKETSAN Levent Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, özellikle düşman unsurlar tarafından ateşlenen ve gemiler için büyük bi tehlike unsuru olan gemisavar füzelere ve seyir füzelerine karşı etkili oalcak.

Bu tarz füzeler denize çok yakın oldukları için radarların deniz ile seyir füzesini/gemisavar füzeyi ayırt etmesi zorlaşır. Ayrıca dünya yuvarlak olduğu için deniz yüzeyine yakın olarak uçan bu füzelerin ufuk altında kalma avantajı vardır. Bu sayede onlarca hatta yüzlerce kilometreyi hedef geminin radarına yakalanmadan uçma avantajları vardır. Ayrıca bu tarz füzeler radar kesit alanı düşük olarak tasarlanmaktadır.

Kısacası uçaktan, karadan veya gemiden atılan bir seyir füzesini/gemisavar füzeyi tespit ve teşhis etmek çok zordur. Füzenin tespit ve teşhis işlemi yapıldıktan sonra ise büyük hava savunma füzeleri ile cevap vermek çoğu kez zor olabilir.

Bu noktada ise RAM ve Levent gibi sistemler kısa reaksiyon süreleri ve hassas vuruş kabiliyetleri ile gemilerin vazgeçilmezleri haline geliyor. (Bkz; STM’nin F-515 TCG İstanbul hedefi %75 yerlilik oranı)

ROKETSAN üretimi Levent Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, bu nedenlerden dolayı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın muharip unsurlarının korunmasında çok kritik bir rol üstlenecek.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*

Exit mobile version