Aksungur İHA’dan 60 saatlik rekor uçuş

Ülkemizin savunma ve havacılık devleri arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) firmasının geliştirdiği yerli SİHA Aksungur 60 saat havada kalarak yeni bir rekora imzasını attı.

2,5 gün boyunca kesintisiz uçan Aksungur, ülkemizdeki milli üretim hava araçları arasında en çok havada kalan İHA unvanına sahipti. Daha önce 49 saat boyunca havada kalarak rekor kıran Aksungur, bu sayede kendi rekorunu kırmış oldu. (Bkz; YENİ İHA’LAR | ANKA-AKSUNGUR VE BAYRAKTAR AKINCI)

Aksungur’un yakında 60 saatlik rekorunu da kırması planlanıyor.

Orman Genel Müdürlüğü Envanterindeki Aksungur Orman Yangınları ile Mücadeleye Destek Vermişti

Anka üzerinden çok kısa bir sürede geliştirilen ve askeri kabiliyetlerinin Anka’dan çok daha yüksek olması beklenen Aksungur, sivil görevlerinde üstesinden başarı ile geliyor. Bu kapsamda Aksungur İHA, yüksek irtifalardan geniş arazileri uzun süreler boyunca izlemekte ve yangınların erken tespitine olanak sağlamaktadır.

13 Temmuz 2021 tarihinde başlayan bir yangını henüz ilk dakikalarında tespit eden Aksungur bu durumu OGM ekiplerine iletmişti ve yangın büyümeden önlenmişti. (Bkz; AKSUNGUR’DAN YANGINLA MÜCADELEYE 60 SAATLİK DESTEK)

Ayrıca geçtiğimiz haftalarda çıkan ve hepimizin yüreklerini yakan yüzlerce orman yangını sırasında da Aksungur görev almış, havadan sağladığı gözetleme desteği ile üç personelin yangının ortasında kalmasını önleyerek hayatını kurtarmış ve birçok yangını tespit ederek erken müdahalenin önünü açmıştı.

Yangınlar sırasında başarısını ispatlayan ve ilk üretilen Aksungur İHA, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) envanterinde bulunmaktadır.

12 MAM-L ile 28 Saat Uçmuştu

Başarılarını birçok kez ispatlayan ve birçok yeni rekora imza atan yerli silahlı insansız hava aracı Aksungur, 49 saat havada kalarak rekor kırmıştı. 60 saat havada kalarak o rekoru tekrar kıran Aksungur, silah istasyonlarının tamamı ROKETSAN üretimi MAM-L mühimmatı ile dolu halde, 12 MAM-L yükü ile, 28 saat havada kalarak önemli bir başarıya imza atmıştı.

Aynı zamanda 340 kg ağırlığındaki KGK-SİHA-82 mühimmatı ile havalanan Aksungur, genellikle savaş uçaklarında görmeye alışkın olduğumuz seviyede ağır bir mühimmat ile 30 km’den hedefini başarı ile imha etmişti.

Aksungur TSK Envanterine Dahil Olacak Mı? Hangi Kuvvetler Sipariş Verecek?

Başarıları ve rekorları ile ön plana çıkan TUSAŞ Anka-Aksungur’un Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) ilk ve ana kullanıcısının Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DzKK) olması planlanıyor.

Bu kapsamda Türk Deniz Kuvvetleri, Anka siparişlerinin bir kısmını Aksungur’a çevirdi. (Bkz; HAVA KUVVETLERİNE 2 YENİ ANKA İHA TESLİM EDİLDİ)

Aksungur; Sonobuoy, FLIR, SAR, MAD vb. faydalı yükleri ile ve gelecekte taşıyabileceği tahmin edilen Orka Hafif Torpido ile çok gelişmiş bir deniz karakol İHA’sı olacak.

Taarruz ve sinyal istihbaratı konseptlerinde de kullanılabilecek olan Aksungur, diğer kuvvetler ve Milli İstihbarat Teşkilatı için de uygun bir insansız hava aracı konumunda.

Ayrıca TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 29 Mayıs 2021 tarihinde Savunma Sanayi ST ile yaptığı söyleşide, Anka’nın rağbet gördüğü kuvvetlerin Aksungur siparişi vereceğini ön gördüklerini açıklamıştı

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*