ASELSAN Korkut Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi

ASELSAN firması tarafından geliştirilen namlulu alçak irtifa hava savunma sistemi Korkut, kritik tesislerin, üslerin ve mobil birliklerin nokta hava savunmasında kullanılmak amacıyla geliştirilmiştir. Yüksek irtifa ve uzun menzil değerlerine sahip hava savunma sistemlerinin aksine düşük bir menzile sahip olmasına karşın daha hızlı reaksiyon verebilen bu sistemler, hava savunma harbinin vazgeçilmezleri arasındadır.

Efes 2022 Tatbikatı sırasında atış gerçekleştiren Korkut Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi (AİHSS)

ASELSAN Korkut AİHSS

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modern namlulu uçaksavar ihtiyacının giderilmesi amacı ile Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN) tarafından geliştirilen Korkut, Türkiye’nin hava savunma ağının en alt kademesine hitap etmektedir. (Bkz; ROKETSAN Akya Ağır Sınıf Torpido)

Modern bir namlulu alçak irtifa hava savunma sistemi (AİHSS) olan ASELSAN Korkut, üç adet silah sistemi aracından (Korkut SSA) ve bir adet komuta kontrol aracından (Korkut KKA) oluşmaktadır. Korkut SSA’da yer alan atış kontrol radarı ve Korkut KKA’da yer alıp hedef tespitinde kullanılan üç boyutlu arama radarı ASELSAN tarafından geliştirilmiştir.

aselsan korkut aihass ucaksavar

ATOM 35 mm Parçacıklı Mühimmatı atabilme kabiliyetine sahip olan Korkut Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi, dakikada 1100 atış gerçekleştirebilmektedir. Havada parçalanarak isabet oranını arttıran ve hedefe daha büyük zararlar verebilen 35 mm’lik bu mühimmatlar sayesinde Korkut’un hava savunma kabiliyetleri önemli ölçüde artmaktadır.

Kısa reaksiyon süresi ve yüksek vuruş yüzdeleri ile ön plana çıkan nokta hava savunma sistemleri, kritik tesislerin ve hareketli birliklerin korunmasında en az yüksek irtifa hava savunma sistemleri kadar önemlidir. ROKETSAN firması tarafından geliştirilen Sungur ve ASELSAN tarafından geliştirilen Korkut, Türkiye’nin nokta hava savunmasında kullandığı en modern ve yerli sistemlerdir. (Bkz; Türkiye Neden Stealth Tanker İHA’lara Yatırım Yapmalı)

ASELSAN Korkut; insansız hava araçları, helikopterler, seyir füzeleri, havadan karaya füzeler, alçak irtifada uçan savaş uçakları vb. hedeflere karşı kullanılmaktadır. Korkut, 4 km’nin üzerinde bir etkili menzile sahiptir.

aselsan korkut namlulu alcak irtifa hava savunma sistemi

ATOM 35 mm Parçacıklı Mühimmat

ASELSAN tarafından TÜBİTAK SAGE’nin ve Makine Kimya Endüstri’sinin (MKEK) desteği ile geliştirilen ATOM, 35 mm çapa sahip parçacıklı bir mühimmattır. Korkut AİHSS gibi namlulu sistemlerin etkinliğini büyük ölçüde arttıran ATOM, hassas namlu çıkış hızı düzeltmesi sayesinde yüksek bir vuruş yüzdesi yakalayabilmektedir.

1750 gram ağılığındaki ATOM Mühimmatı, 1020 m/sn çıkış hızına sahiptir. Ulaşabileceği maksimum menzili 12,5 km olan ASELSAN üretimi ATOM’un etkili menzili ise 4 km’dir. 387 mm uzunluğundaki mühimmat, 20 yıllık bir raf ömrüne sahiptir. (Bkz; Türkiye’nin Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) Projeleri)

Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi (Korkut-D)

ASELSAN’ın gemilerde kullanılmak üzere, Korkut AİHSS üzerinden geliştirdiği bir CIWS sistemi olan Gökdeniz, aynı Korkut’ta olduğu gibi ATOM 35 mm Parçacıklı Mühimmatı kullanmaktadır. Gemilerin yakın hava savunmasında kullanılmakta olan Gökdeniz, Pakistan ve Türkmenistan’dan sonra Filipinler’e de ihraç edildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemilerinde kullanılan 20 mm’lik Phalanx Yakın Hava Savunma Sisteminin iki yerli alternatifinden biri konumunda olan ASELSAN Gökdeniz CIWS; seyir füzeleri, gemisavar füzeler, helikopterler, İHA’lar vb. hedeflere karşı kullanılabilmekte. Bir diğer alternatif ise Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından geliştirilen 20 mm’lik CIWS sistemidir.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*