CH-7 | Çin’in insansız savaş uçağı projesi

Halihazırda dünyanın en büyük iki askeri gücünden biri konumunda olan ve 200 milyar doların üzerindeki savunma bütçesi ile sayısız kritik projeyi yürüten Çin, düşük radar kesit alanına (RCS) sahip insansız savaş uçakları üzerine uzun yıllardır çalışmalar yürütmektedir.

ch 7 ucav cin insansiz savas ucagi

AVIC-601S kapsamında Sharp Sword, Dark Sword vb. programları yürüten Çin, bu alanda birçok prototip üretmiş ve insansız savaş uçaklarının operasyon/savaş bölgelerinde kullanımı için çalışmalar yürütmüştür. Bu çalışmalara devam eden Çin, CH-7 İMHA’yı (UCAV) birkaç yıl içerisinde envantere dahil etmeyi planlamaktadır. (Bkz; TEİ-TJ300 Turbojet Motoru)

Çin’in İnsansız Savaş Uçağı Çalışmaları

Her yıl yüksek miktarda korveti, firkateyni, destroyeri, amfibi hücum gemisini, uçak gemisini ve denizaltıyı donanmasına katan, 5’inci ve 6’ıncı nesil savaş uçağı projeleri yürüten ve kıtalararası menzile sahip stealth ağır bombardıman uçağı H-20’nin üretiminde sonlara yaklaşan Çin’in kritik çalışmalar yürüttüğü alanlardan biri de düşük RCS değerine sahip insansız savaş uçakları.

Ch-7 çin

Dünyadaki operasyonel olan ve olmayan birçok muadili gibi lambda kanat yapısına sahip olan CH-7 için çalışmalar, Çin tarafından büyük bir gizlilik anlayışı ile yürütülmektedir. Özellikle insan hayatının riske edilmemesi gereken kara saldırılarında, sahip oldukları stealth kabiliyetleri, gelişmiş sensör ve silahları sayesinden büyük bir fark yaratacak olan muharip İHA, envantere girmesi durumunda Çin için önemli bir askeri teknoloji haline gelecek. (Bkz; Türkiye’nin Turbofan ve Turbojet Motor Projeleri)

Çin ile Tayvan arasındaki gerilimin her geçen gün arttığı bir dönemde, bölgede Hindistan, Japonya ve Güney Kore gibi çok ciddi rakipleri bulunan Çin’e önemli avantajlar sağlayacak olan insansız savaş uçağı, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri’nin veya Deniz Kuvvetleri’nin envanterine girmesi durumunda ,Çin’i insansız savaş uçaklarının operasyonel kullanımı konusunda öncü ülkelerden biri haline getirecek.

Rainbow CH-7

Çin ordusu tarafından kullanılmak üzere geliştirilen insansız muharip hava aracı CH-7, 2020 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. ABD’li havacılık devi Northrop Grumman tarafından üretilen X-47B ile olan benzerliğiyle dikkatleri üzerine çeken CH-7, 22 metre genişliğe ve 10 metre uzunluğa sahiptir. (Bkz; MİUS-A ve MİUS-B iki farklı motor ile üretilecek)

ch 7 insansiz muharip hava araci

Gücünü bir adet turbofan motordan alan CH-7, ilk olarak Airshow China 2018’de tanıtılmıştı. Modern bir insansız savaş uçağından beklenen birçok özelliğe sahip olan CH-7, yüksek irtifalarda ve hızlarda seyir gerçekleştirebilmektedir. 15 saat havada kalabilen insansız muharip hava aracının operasyonel yarıçapı ise 2000 km’dir.

Boş Ağırlık6.500 kg
Azami Kalkış Ağırlığı12.250 kg
Azami Hız920 km/s
Azami İrtifa32.808 feet
Uzunluk10 m
Yükseklik3,2 m
Genişlik21,95 m
CH-7’nin Teknik Özellikleri

Çin, CH-7 dışından GJ-11 adında bir insansız savaş uçağını da geliştirmiş ve 1 Ekim 2019 tarihinde envanterine dahil etmiştir. Henüz operasyonel olarak kullanıldığına yönelik bir bilgiye sahip olmamamıza karşın uzun bir geçmişe sahip olan GJ-11’in gelecekte Çin tarafından operasyon sahalarından kullanıldığına şahit olabiliriz.

GJ-11’in teknik özellikleri:

  • Menzili: 4.000 km
  • Azami ağırlığı: 20.215 kg
  • Kanat açıklığı: 14,4 m (47 ft 3 inç)
  • Yüksekliği: 2,7 m (8 ft 10 inç)
  • Uzunluğu: 12,2 m (40 ft 0 inç)
  • Boş ağırlığı: 6.350 kg (13.999 lb)
  • Seyir hızı: 1.000 km/saat
  • Servis tavanı: 12.500 m

Kaynak: sanalsavunma.com

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*