SAMP-T Konusunda Bakan Çavuşoğlu: “Fransa buna olumlu bakmaya başladı.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin yüksek irtifa ve menzil değerine sahip olan ve hava soluyan hedeflerin yanı sıra balistik füzelere karşı etkinliği ile de ön plana çıkan SAMP-T Hava Savunma Sistemleri ve Aster Füzeleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

samp t hava savunma sistemi aster fuzeleri

Türkiye, EUROSAM ile ortak hava savunma sistemi ve hava savunma füzeleri geliştirmek için uzun bir süredir diplomatik temaslarını sürdürüyor. Fransa ise SAMP-T sistemlerinin tedariki ve ortak hava savunma füzelerinin geliştirilmesi ile ilgilenen Türkiye’ye zorluk çıkararak sürecin tıkanmasına neden oluyor. 2018 yılında başlayan süreç, 2019 yılının sonunda Barış Pınarı Harekatı nedeni ile Fransa tarafından sekteye uğratılmıştı. (Bkz; ABD’den S-400 Alan Hindistan’a CAATSA Muafiyeti)

Bu konuda açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macron’un bu yılın ikinci yarısında Türkiye ziyareti planladığını ve hem İtalya’nın hem de Fransa’nın bu duruma olumlu bakmaya başladığını, sürecin ise ivme kazandığını açıkladı.

SAMP-T Hava Savunma Sistemi Ve Aster Füze Ailesi

Türkiye’nin EUROSAM ile ortaklık kurması durumunda üretilecek olan hava savunma füzeleri, yüksek irtifa hava savunma sistemi Siper ile birlikte Türkiye’nin hava savunma ağının en üst kademesinde kullanılacak. Siper’in ilk versiyonlarının balistik füzelere karşı etkinliğinin kısıtlı olması beklenirken SAMP-T Hava Savunma Sistemi’nde de kullanılan Aster füzelerinin balistik füze tehdidine karşı da etkinliği mevcut.

aster fuzeleri

EURASAM Konsorsiyumu tarafından geliştirilen ve savaş gemilerinde de kullanılabilen Aster füzelerinin iki yeni modeli geliştiriliyor. Yeni nesil Aster-30 Blok I NT ve Aster-30 Blok II modelleri ile birlikte SAMP-T Hava Savunma Sisteminin kabiliyetleri katlanarak artacak. Yeni füzelerin en dikkat çeken yanı ise balistik füzelere karşı etkinlikleri. (Bkz; ASELSAN Korkut Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi)

Aster-30 Blok I NT füzesinin 1500 km menzile kadarki balistik füzelere karşı etkili olması planlanıyor. Aster-30 Blok I NT füzelerinden çok daha gelişmiş bir anti-balistik füze olması planlanan Aster-30 Blok II ise 3000 km menzilli balistik füzelere karşı etkili olacak şekilde geliştiriliyor.

Türkiye’nin EURSAM ile ortaklık gerçekleştirmesi durumunda ortak olarak üretilecek olan yeni füzeler TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyerinde de kullanılabilecek. Bu füzeler ile birlikte Türkiye’nin hava savunma kabiliyetleri önemli ölçüde artacak. (Bkz; Gezgin Seyir Füzesi)

samp t aster eurosam mbda

Aster Füzelerinin Özellikleri

Operasyonel olarak kullanımda olan Aster-15 ve Aster-30 Blok I füzelerinin EUROSAM sitesindeki resmi teknik özellikleri şu şekilde:

Aster-15Teknik Özellikleri
Ağırlık310 kg
Uzunluk4,2 metre
Çap0,18 metre
İtkiKatı Yakıtlı, Çift Kademeli
Azami Hız3 Mach
Menzil30+ km
Aster-30 Blok ITeknik Özellikleri
Ağırlık450 kg
Uzunluk4,9 metre
Çap0,18 metre
İtkiKatı Yakıtlı, Çift Kademeli
Azami Hız4,5 mach
Menzil150+ km

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*