Aksungur OGM’nin hizmetinde ormanlar için çalışıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) firması tarafından üretilen yerli İHA Anka-Aksungur, Orman Genel Müdürlüğü’ndeki görevini başarı ile sürdürüyor. Yüksek irtifadan geniş arazileri izleyen ve yüksek çözünürlüklü görüntüleri ilgili birimlere ileten Anka-Aksungur, yangınları erken tespit ederek büyük felaketlerin önüne geçiyor. (Bkz; YENİ İHA’LAR | ANKA-AKSUNGUR VE BAYRAKTAR AKINCI)

Anka-Aksungur yangını tespit etti, ekipler söndürdü.

49 saatlik uçuş süresi ile büyük bir rekora imza atan ve bu sürenin 60 saate çıkarılması hedeflenen, 12 adet MAM-L mühimmatı ile 28 saat uçuş gerçekleştiren yerli insansız hava aracı Anka-Aksungur başarısını sivil sektörde de gösteriyor.

Türkiye’nin yerli imkanlarla geliştirdiği en önemli iki S/İHA’dan biri olan Anka-Aksungur sivil görevlerin altından da başarı ile kalkıyor. Geçtiğimiz gün Orman Genel Müdürü Bekir KARACABEY, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda Anka-Aksungur İHA’nın, Mersin’de bir orman yangınını erken tespit edip ekiplere ilettiğini ve yangının kısa sürede, büyümeden kontrol altına alındığını bildirdi.

anka aksungur iha orman yanginini tespit etti orman genel mudurlugu ogm
OGM Müdürü Bekir Karacabey’in Twitter’daki Aksungur paylaşımı

Anka-Aksungur tam mühimmat kapasitesi ile bir günden, yüksüz iki günden fazla uçmuştu

Havada kalış süresi ile Türk havacılık tarihine geçen TUSAŞ Anka-Aksungur S/İHA 59. test uçuşunda 49 saat havada kalarak çok önemli bir başarıl elde etmişti. 20.000 ft. irtifada ay yıldızlı Türk Bayrağını gökyüzüne çizen Anka-Aksungur için TUSAŞ’ın yeni hedefi 55-60 saatlik havada kalış süresine ulaşabilmek. (Bkz; TUSAŞ yerlileştirme ile Türkiye’ye 500 milyon dolar kazandıracak)

aksungur silahli insansiz hava arayi yerli iha
SSB Başkanı İsmail Demir’in Twitter paylaşımı

Anka-Aksungur’un bir diğer başarısı ise 20.000 ft. irtifada gerçekleştirdiği, bir günden uzun süren uçuş. Uçuş sırasında Anka-Aksungur 12 adet ROKETSAN üretimi MAM-L mühimmatı ile havalanmış ve 28 saatlik uçuş gerçekleştirmişti.

2021 Anka-Aksungur ve Bayraktar Akıncı’nın yılı

Aksungur bu yıl ilk kez Orman Genel Müdürlüğü envanterine dahil olurken TUSAŞ’ın yeni teslimatları devam edecek. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’in tahminine göre Anka’nın rağbet gördüğü kuvvetlerin tamamının Anka-Aksungur alma olasılığı da mevcut.

Bayraktar Akıncı Bu Sefer Tam Yük İle Uçtu” haberimizde de belirttiğimiz gibi Aksungur’dan sonra Akıncı’nın da envantere girme tarihi yaklaşıyor. Bu yıl içerisinde Bayraktar Akıncı’nın da teslimatları gerçekleştirilecek. Ancak Aksungur gibi sivil bir kuruma teslim edilip edilmeyeceği veya hangi kuvvet tarafından alınacağı konusunda net bir bilgi mevcut değil. Ancak Bayraktar Akıncı’nın Hava Kuvvetleri Komutanlığı (HvKK), Anka-Aksungur’un ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DzKK) tarafından sipariş edilmesi çok muhtemel.

Aksungur’un Özellikleri

TEİ üretimi yerli PD170/222 turbodizel motorlarına sahip olacak olan Aksungur, sahip olduğu yüksek faydalı yük kapasitesi, uzun havada kalış süresi ve irtifa değerleri başta olmak üzere birçok özelliği ile ön plana çıkıyor. Sahip olduğu sensörler ve taşıyabileceği faydalı yükler ile Aksungur sinyal istihbaratı, deniz karakol ve taarruz gibi görevlerin üstesinden başarı ile kalkabilecek ender İHA’lardan biri olacak.

  • 3.3 ton azami kalkış ağırlığı
  • 24 metre kanat açıklığı
  • 11.6 metre uzunluk
  • SATCOM anteni ile görüş ötesi harekat kabiliyeti
  • Tam otonom operasyon kabiliyeti

Aksungur S/İHA, deniz karakol ve taarruz görevleri sırasında 750 kg faydalı yük ile 25.000 ft. irtifada 12 saatin çok üzerinde uçuşlar gerçekleştirebilecek. Benzer bir şekilde sinyal istihbaratı görevlerinde 150 kg faydalı yük ile 40.000 ft. irtifada 24 saatin üzerinde bir uçuş süresine sahip olacak.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*