ASELSAN’ın YAKUD Yakın Uzay Durumsal Farkındalık Projesi

Milli Uzay Programına liderlik eden Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) da desteği ve katkısı ile ASELSAN tarafından hayata geçirilecek olan YAKUD Projesi, Türkiye’nin yakın uzaydaki durumsal farkındalığını geliştirecek.

aselsan yakud 1

Milli Uzay Programı’na ticari ve teknolojik açıdan çok ciddi katkılar sunması planlanan YAKUD Yakın Uzay Durumsal Farkındalık Uzay Harekât Komuta Kontrol Merkezi projesi kapsamında üretilecek olan radarların, sensörlerin, haberleşme sistemlerinin vb. ürünlerin askeri olarak ülkemiz ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) açısından da kritik öneme sahip olduğu tahmin edilmekte.

YAKUD Projesi kapsamında üretilecek olan söz konusu sistemlerin balistik füzelerin, düşman uydularının ve diğer tehdit unsurlarının tespitinde de kullanılması söz konusu. (Bkz; Grizu-263A, 10 Ocak’ta Uzaya Gönderilecek)

Alçak Yörünge / Low Earth Orbit (LEO)

Gezegenimizin yörüngelerini kısaca Alçak Yörünge, Orta Yörünge, GEO Yörünge, Yüksek Yörünge ve Derin Uzay şeklinde sıralayabiliriz.

Örnek verecek olursak, Göktürk 2 ve Göktürk 1A uyduları alçak yörüngede bulunmakta ve görevlerini sürdürmektedir. Yeryüzünde bulunun sistemlere bilgi iletme ve söz konusu sistemlerden bilgi alma konusunda oldukça elverişli bir yörünge olan alçak yörüngedeki uyduların faydalı yükleri, LEO yörüngede fazlası ile işlevsel olarak çalışabilmektedir.

GEO yörüngede bulunan uyduların ise, dönüşlerini Dünya ile senkronize bir şekilde gerçekleştirebilme avantajı mevcuttur. Bu sayede uydular sürekli olarak tek bir bölgede kalabilmektedir. TÜRKSAT 5A ve TÜRKSAT 5B uydularımız GEO yörüngede bulunmaktadır.

ASELSAN’ın YAKUD Projesi

turkiye uzay ajansi aselsan yakud yakin uzay durumsal farkindalik projesi

Birçok ülke ve şirket, ticari veya askeri amaçlar ile bu yörüngelere uydular yerleştirmektedir. Uydu sahibi olan ülkelerin sayısı ve bu yörüngelerdeki uydu sayısı ise her geçen gün artmaktadır. Bu durum ise uzay trafiğinin anlık olarak izlenmesi gerektiği gerçeğini gözler önüne sermektedir.

ASELSAN’ın YAKUD Projesi ile Türkiye, Low Earth Orbit (LEO) olarak da bilinen Alçak Yörüngede bulunan uyduların, uzay çöplerinin, balistik füzelerin vb. birçok askeri ve ticari tehdit unsurunun tespitini gerçekleştirebilecek. Bu sayede Milli Uzay Programı çerçevesinde gerçekleştirilecek olan çeşitli görevlerden önce bir uzay resmi oluşturulabilecek ve görevin başarı şansı artırılacaktır.

Hava savunma amacı ile komuta kontrol sistemleri tasarlayan ve üreten; simülasyonlar, radarlar, haberleşme sistemleri vb. birçok konuda uzmanlaşan ve ciddi deneyimler kazanan Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN), söz konusu yeteneklerini uzay alanına da taşıyacak.

Üretilecek olan çeşitli sensörlerden, radarlardan, teleskoplardan ve yeryüzünde bulunan gözlemevlerinden gelen bilgilerin birleşimi oluşturulacak olan uzay resmi ile Türkiye’nin uzaydaki durumsal farkındalığı önemli ölçüde gelişecek.

Türkiye’nin yakın uzaydaki durumsal farkındalığını arttırılmasının hedeflendiği YAKUD Projesi, aynı zamanda ASELSAN’ın ve Türkiye Uzay Ajansı’nın ilk etapta teknolojik, daha sonraki süreçte ise operasyonel olarak ciddi deneyim kazanmasını sağlayacak. YAKUD Projesi ile kazanılan tecrübeler ve teknolojiler gelecekte başlatılacak daha ciddi ve büyük projeler için de önemli bir basamak görevi görecek.

Milli Uzay Programı

turksat 5b

Milli Uzay Programı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) öncülüğünde yürütülmekte olup, dünyadaki gelişmeleri göz önüne alarak, Türkiye’nin bu gelişmelerin gerisinde kalmaması için başlatılmıştır. Milli Uzay Programı ile çeşitli vizyonlar ortaya konmakta ve birtakım görevlerin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca Milli Uzay Programı, TUA yetkilileri tarafından da kullanılan “Uzay Vatan” da daha aktif olunmasını hedeflemektedir.

Bu kapsamda ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK UZAY, Delta V vb. şirketlerimiz tarafından yürütülen projeler, Türkiye Uzay Ajansı’nın Milli Uzay Programı çerçevesinde birleştirilmekte ve geliştirilmektedir.

Bu projeler arasında uzaya bağımsız erişim amacı ile Mikro Uydu Fırlatma Aracı (MUFA) ve Uydu Fırlatma Aracı (UFA) gibi roket projeleri, Hibrit Uzay Roket Motoru (HURM) gibi roket motoru projeleri ve Göktürk 3 gibi uydu projeleri de yer almaktadır.

Önerilen İçerikler:

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçim Anketi

Which is Bigger a Boeing Or an Airbus?

Which Country Has the Largest Aerospace Industry?

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*