Baykar MİUS | Muharip İnsansız Uçak Sistemi

MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) Türkiye’nin ilk insansız muharip hava aracı ya da insansız savaş uçağı projesidir.

Baykar MİUS için çalışmalar 2013 yılında başlamıştır ve 20 Temmuz 2021 tarihinde muharip İHA’ya dair kavramsal tasarım görselleri paylaşılmıştır.

MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi)

baykar insansiz savas ucagi mius bayraktar muharip insansiz ucak sistemi iha

Baykar Makina’nın insansız hava araçları alanında yaptığı çalışmaların en değerli ve stratejik olanlarından biri de hiç şüphesiz insansız muharip hava aracı (insansız savaş uçağı) projesi MİUS’tur. (Bkz; TÜRKİYE’NİN EN KRİTİK 25 SAVUNMA SANAYİ PROJELERİ)

2005 yılında Bayraktar mini İHA sistemini geliştirmeye başlayarak İnsansız Hava Aracı sektörüne giriş yapan Baykar Makina, TSK envanterine kazandırdığı birçok İHA ile bu alanın üç öncü şirketinden biri konumunda. Bayraktar mini İHA, Malazgirt döner kanat mini İHA, Bayraktar DİHA, Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı gibi birçok insansız hava aracı sistemini geliştiren ve üreten Baykar Makina’nın son İHA’sı ise Muharip İnsansız Uçak Sistemi.

1992 yılında TUSAŞ’ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) 2 adet ürettiği İHA-X1 Şahit ile başlayan Türk İnsansız Hava Aracı serüveninin zirvesine oturacak olan ve İnsansız Muharip Hava Aracı (İMHA) klasmanına girerek HvKK’nin radar kesit alanı düşük platform konusundaki açığına hitap edecek olan MİUS için ilk kavramsal çalışmalar 2013’te başlamıştır. Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin (Baykar MİUS) 2023 yılında ilk uçuşunu yapması planlanmaktadır.

Baykar’ın Bayram Sürprizi MİUS oldu

muharip insansiz ucak sistemi baykar bayraktar mius insansiz savas ucagi

17 Temmuz 2021 tarihinde Baykar Savunma, resmi sosyal medya hesapları üzerinden 20 Temmuz’da bir sürpriz açıklayacağını duyurmuştu. Baykar Savunma’nın yaptığı paylaşımın videosunda ise jet motorlu olduğu tahmin edilen bir insansız hava aracı dikkatleri üzerine çekmişti.

20 Temmuzda ise Baykar Savunma, Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin kavramsal tasarım görsellerini ilk kez kamuoyu ile paylaşmıştı.

TCG Anadolu ve TCG Trakya’ya Baykar MİUS

Paylaşılan görsellerde ilk dikkat çeken şeylerin başında ise Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin TCG Anadolu LHD’ye iniş ve kalkış yapabilme kabiliyetine sahip olacak olması oldu. Özellikle S-400 ve F-35 krizinin ardından TCG Anadolu’da F-35B kullanamayacak olmamız ciddi tartışmalara neden olmuştu.

Muharip İnsansız Uçak Sistemi F-35B’nin birebir muadili olamayacak olsa da ve ağırlık, dolayısı ile de sensör ve mühimmat kapasitesi olarak F-35’in çok gerisinde olacak olmasına rağmen TCG Anadolu’ya sahip olduğu düşük radar kesit alanı, akıllı filo otonomisi, yüksek manevra kabiliyeti vb. özellikleri ile çok şey katacak.

Baykar MİUS’un (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) Özellikleri

muharip insansiz ucak sistemi mius baykar bayraktar insansiz savas ucagi ucav

Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin açıklanan verileri şu şekildedir:

  • Üretilecek olan ilk prototip ses hızının altında uçabilecek iken daha sonraki prototipler süpersonik hızlara ulaşabilecek.
  • 1.5 tona kadar mühimmat taşıyabilecek.
  • RCS (Radar Kesit Alanı) değerini düşürebilmek amacı ile mühimmatları gövde içinde taşıyabilecek.
  • Katapult, CATOBAR vb. herhangi bir sistem olmaksızın TCG Anadolu ve TCG Trakya‘ya iniş ve kalkış gerçekleştirebilecek.
  • Kanardları ve dikey kuyrukları ile agresif manevralar yapabilme kabiliyetine sahip olacak.
  • Sahip olduğu yüksek manevra kabiliyeti ve yapay zekası ile yakın hava muharebelerine girebilecek.
  • Akıllı filo otonomisi sayesinde dost unsurlar ile harekat icra edebilecek.
  • İnsansız savaş uçağı olarak nitelendirebileceğimiz sistem Yakın Hava Desteği, Stratejik Taarruz, SEAD-DEAD ve Füze Taarruzu görevlerini yerine getirebilecek.
  • Radar izi düşük olacak.
  • Uydu haberleşmesi ile 2000 km azami menzile sahip olacağı iddia ediliyor.

Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin, 2015 yılındaki bir Baykar sunumunda açıklanan eski teknik verilerine göre hızı 0.8 mach, mühimmat kapasitesi 1 ton, azami kalkış ağırlığı 4.5 ton, irtifası 40.000 ft. ve havada kalış süresi 4-5 saat civarındaydı.

Akıllı Filo Otonomisi

En kıymetli özelliklerinden biri olan akıllı filo otonomisi sayesinde MİUS, F-16 gibi savaş uçaklarımız ile koordineli olarak harekat icra edebilecek. Hafif bir insansız savaş uçağı olacağı için sensör ve mühimmat kabiliyetleri 20-30 tonluk savaş uçaklarına oranla kısıtlı olacak.

Ancak insansız ve stealth olmasının avantajını akıllı filo otonomisi sayesinde kullanacak ve Hava Kuvvetlerimizin için Milli Muharip Uçak, F-16, Hürjet, E-7T ve Hava SOJ gibi uçakları ile birlikte ciddi bir güç unsuru olacak.

F-16’ların riske edilemeyeceği bazı bölgelere insansız olduğu için gönderilebilecek ve düşük radar izi sayesinde bunu uzun bir süre boyunca görünmeden yapabilecek. Gerektiğinde yüksek manevra kabiliyeti, AESA Radarı ve uzun menzilli füzeleri ile düşmana saldırabilecek, gerektiğinde ise istihbarat toplayabilecektir.

Bu sayede akıllı filo otonomisine sahip olan Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin, diğer muharip unsurlar ile birlikte harekat icra ederek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne çok büyük faydaları olacaktır.

Türkiye, ara uçak alımına sıcak bakmadığı için MİUS Projesinin önemi artıyor

Proje için gerekli çalışmalar Hava Kuvvetleri Komutanlığı (HvKK) ile koordineli olarak Baykar Makina tarafından sürdürülmektedir. Yeni muharip uçak alımına sıcak bakmayan ve F-35 Programından istediğini alamayan Türk Hava Kuvvetleri’nde önemli bir boşluk oluşması muhtemel. HvKK ise bu boşluğu Hürjet ve İnsansız Hava Araçları ile doldurmayı planlıyor. Bu durumda ise HvKK’nin isterlerine uygun olarak geliştirilecek olan jet motorlu MİUS çok daha kritik hale geliyor.

MİUS; Anka-Aksungur, Bayraktar Akıncı, Bayraktar TB2 ve Anka gibi platformlarımızdan çok daha fazlasını ifade ediyor. Mevcut İHA, SİHA ve TİHA’lar güvenlik güçlerimize operasyonel açıdan çok büyük katkılar sunmuş ve sunacak olsalar da, turboprop ve turbodizel havacılık motorları ile kabiliyetlerinin birtakım sınırları olacak.

Ancak gücünü bir adet turbofan motordan alacak olan MİUS; hız, irtifa, manevra vb. konularda diğer insansız sistemlerin çok ötesinde, hafif bir insansız savaş uçağı olacak.

MİUS Projesinin Geleceği

Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin 2023 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. 2023’te ilk uçuşunu yapacak olan prototipin süpersonik hızlara ulaşma kabiliyeti bulunmayacak iken daha sonraki prototipler ses hızını aşabilecek. Ayrıca sistemin A ve B olmak üzere çeşitli modelleri üretilecek.

Ancak projenin geleceğinde bunlardan çok daha fazlasının olduğunu söylemek yanlış olamaz.

MİUS ana kullanıcıları olacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın (DzKK) ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın (HvKK) deneyimleri ile paralel olarak gelişecek. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geri dönüşlerine göre platformun eksikleri giderilecek, hatalar düzeltilecek ve isterlere göre yeni özellikler eklenecek. Özellikle yapay zeka, ağ merkezli harp, link güvenliği ve elektronik harp gibi konularda sistemin zamanla ciddi gelişimler kaydedeceğini varsayabiliriz.

Dolayısı ile Anka ve Bayraktar TB2’de olduğu gibi sistem, zamanla çok daha mükemmel hale gelecek. Ayrıca sistemin, yazının devamında açıkladığımız A ve B modellerine ek olarak yeni modellerinin veya bloklarının gelme olasılığı da mevcut.

MİUS’un Motoru ve Modelleri

Özellikle Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra Türkiye ile Ukrayna arasındaki ikili ilişkiler ciddi anlamda gelişmeye başladı. Bu gelişimden en çok nasibini alan sektörlerin başında ise savunma ve havacılık geliyor. Kargo uçakları, insansız hava araçları ve motorlar konusunda önemli adımlar atılmakla birlikte en önemli gelişme 22 Ekim’de gerçekleşti. Bu tarihte imzalanan motor anlaşması ile iki ülkenin kara sektörü, havacılık sektörü ve denizcilik sektöründeki işbirliği daha kapsamlı hale gelecek.

MİUS-A

Ukrayna ile devam eden iyi ilişkilerden Baykar MİUS da nasibini aldı. Baykar Savunma Tarafından Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin A ve B olmak üzere 2 farklı modeli üretilecek.

İlk model olacak olan MİUS-A, Ukrayna’nın AI-25TLT turbofan motoru ile üretilecek.

MİUS-B

İkinci model olan MİUS-B ise yine Ukrayna’nın AI-322F turbofan motorunu kullanacak. Daha detaylı bilgi için “MİUS-A ve MİUS-B iki farklı motor ile üretilecek” haberimizi ziyaret edebilirsiniz.

4 Comments
  1. Muharip insansız uçak sistemi Aralık 22, 2020 Reply
  2. Duygu Ocak 5, 2021 Reply
  3. Cumali Kurtkara Ocak 23, 2021 Reply
    • Cumali Kurtkara Ocak 23, 2021

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*