CL-215 Yangın Söndürme Uçakları Yine Yerde Bekleyecek

Geçtiğimiz yaz ayında, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde eş zamanlı olarak başlayan ve günlerce ülke gündeminin ana konusu haline gelen orman yangınları sırasında en çok konuşulun konulardan biri de Türk Hava Kurumu’na ait olan CL-215 tipi yangın söndürme uçaklarının bakımsız bir şekilde, hangarda yatmasıydı.

cl 215 yangin sondurme ucagi turk hava kurumu thk

CL-215 Yangın Söndürme Uçaklarının bakımı yapılmaması nedeni ile uçar durumda olmaması nedeni ile orman yangınlarına ağırlıklı olarak yangın söndürme helikopterleri ile müdahale edilmişti. Orman yangınlarının başlamasından birkaç gün sonra ise birçok ülke Türkiye’ye yangın söndürme uçaklarını ve helikopterlerini gönderme teklifinde bulunmuştu.

Çeşitli ülkelerin yardımları, kiralanan yangın söndürme uçakları ve helikopterleri ve mevcut helikopter filomuz sayesinde yangınlar geçte olsa kontrol altına alınmıştı.

CL-215’lerin Bakımı Neden Yapılmamıştı?

Normal şartlarda Türkiye’nin orman yangınlarını söndürmede kullanacağı uçaklar konusunda her yıl Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı yeni bir ihale başlatır ve bu ihalenin sonucu olarak genelde Türk Hava Kurumu ihaleyi kazanırdı.

Türk Hava Kurumu (THK) açısından bakacak olursak eğer, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan ihalelerden önce THK ve bakanlık ihalenin sonuçları konusunda anlaşmaya varır, THK ciddi anlamda borçlanarak uçakların bakımını yapar, daha sonra ihaleye girer ve ihaleyi kazanırdı. İhale sonucu gelen para ile de borçlarını kapatır ve Türk Hava Kurumu’nda çarklar dönmeye devam ederdi.

Emekli Hava Albay Vasıf Yüceliş’in sosyal medya üzerinden aktardığı bilgilere göre bu sistemdeki ilk bozulma THK’nin başına Ahmet Bertan Nogaylaroğlu’nun gelmesi ile başladı.

Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Türk Hava Kurumu’nun tek girdiği ihalede yüksek bir teklif vermesi nedeni ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli uçak kiralamaktan vazgeçti. Söz konusu kriz daha sonraki yıllarda da devam etti. Türk Hava Kurumu’na Kayyum Heyeti Başkanı olarak atanan Cenap Aşçı döneminde de çözülmeyen kriz nedeni ile CL-215 yangın söndürme uçakları yerde yatmaya devam etti.

Bu süreçte ihalelere çıkmaya devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı ise yangın söndürmede kullanılacak olan uçaklar için 5000 litre su kapasitesi şartı koydu. 4900 litre su kapasitesine sahip olan CL-215’ler bu sayede ihaleye katılamadı. THK ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan herhangi bir gelir gelmeyeceği için CL-215 Yangın Söndürme Uçaklarının bakımını yapmamaya başladı.

CL-215 Yangın Söndürme Uçakları 2022 Yılında da Hangarda Yatacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, gelecek yıl için açtığı yeni ihalede de “en az 5000 litre su kapasitesi” şartını korumayı tercih etti. Bu nedenle Türk Hava Kurumu’na bağlı olan CL-215 Yangın Söndürme Uçaklarının bakımı bu yılda yapılamayacak.

Daha önce Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) firması tarafından bakımının yapılarak uçabilir hale getirileceği açıklanan CL-215’ler, bu yılda yerde bekleyecek ve yangın söndürme görevlerinde kullanılmayacak.

Söz konusu krizin nasıl çözüleceği bilinmezliğini koruyor. Bu konuda Türk Hava Kurumu’na ait olan CL-215’lerin devlet uçağı statüsüne alınması ve vergilendirme, ihale vb. konular olmaksızın, hazine bütçesi ile bakımlarının yapılması en mantıklı seçenek olarak görünüyor.

Önerilen İçerikler:

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçim Anketi

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*