Deniz Kuvvetlerine ilk Aksungur Teslimatı Gerçekleştirildi

Türkiye’nin en önemli insansız hava aracı üreticilerinden biri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na (DzKK) ilk Anka-Aksungur S/İHA teslimatını gerçekleştirdi. Sevindiren haberi Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, resmi sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı. (Bkz; AKSUNGUR İHA’DAN 60 SAATLİK REKOR UÇUŞ)

OGM’den Sonra Deniz Kuvvetleri’de Aksungur Kullanıcısı Oldu

Haziran ayında Orman Genel Müdürlüğü (OGM) envanterine giren ve gerçekleştirdiği havadan gözetleme hizmeti ile yangınla mücadelede önemli bir rol oynayan Anka-Aksungur, Türk Deniz Kuvvetleri envanterine de dahil oldu. (Bkz; BAYKAR MİUS | MUHARİP İNSANSIZ UÇAK SİSTEMİ)

anka aksungur yerli silahli insansiz hava araci tusas yurk havacilik ve uzay sanayii savunma sanayi milli iha siha

Yaz aylarında yaşanan orman yangınları sırasında Anka-Aksungur birçok orman yangınını erken tespit ederek büyümeden söndürülmesini sağlamıştı. Ayrıca yine Anka-Aksungur İHA, yangının ortasında kalacak olan 3 personeli tespit etmiş ve bu 3 personelin hayatının kurtarılmasını sağlamıştı. Sivil görevlerdeki başarıları ile dikkatleri üzerine toplayan Anka-Aksungur, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK), askeri görevlerdeki potansiyelini de kanıtlayacak.

Anka-Aksungur Mini Deniz Karakol Uçağı Olacak

TUSAŞ üretimi Anka-Aksungur S/İHA, taarruz ve sinyal istihbaratı varyantlarında olduğu kadar deniz karakol varyantı ile de dikkat çekiyor. Bünyesinde FLIR ve SAR gibi sensör ve faydalı yüklere ek olarak Anka-Aksungur, sonobuoy ve hafif torpido da taşıyabilecek. Anka-Aksungur’un gelecekte manyetik anomali dedektörü taşımasının planlandığı da biliniyor.

Bu sayede küçük bir deniz karakol uçağı görevi kazanacak olan Anka-Aksungur’un denizaltı savunma harbindeki önemi de katlanarak artıyor. Çok pahalı ve komplike sistemler olan deniz karakol uçaklarının aksine Anka-Aksungur nispeten daha ucuz ve kolay üretilebilir olacak.

anka aksungur iha siha tiha yerli tusas

Denizaltıların tespiti konusunda var gücü ile çalışacak olan Anka-Aksungur S/İHA, gerektiği durumlarda hafif torpido ile müdahale de edebilecek. Bir denizaltı savunma harbi sırasında bir İHA’nın bir denizaltı batırması pek yaşanmış ve sürekli yaşanabilecek bir olay olmasa da, Anka-Aksungur’un bu kabiliyeti sahip olması büyük bir önem taşıyor.

Politik durumlar göz önüne alındığında Anka-Aksungur’un sağlayacağı nitelik ve nicelik avantajı Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi gibi bölgelerde ülkemiz için büyük bir öneme sahip. (Bkz; ANKA-AKSUNGUR VE BAYRAKTAR AKINCI)

Ayrıca Anka-Aksungur’un sinyal istihbaratı versiyonu da olacak. Bu versiyonunun Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından tercih edilmesi daha olası iken taarruz görevleri için planlanan varyantı ise Türk Silahlı Kuvvetleri için daha uygun durumda.

Aksungur Teslimatları Devam Edecek

CNN Türk’ün savunma sanayii muhabirlerinden Ahmet Melik Türkeş’in, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız ile yaptığı röportajda Anka-Aksungur teslimatları hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. (Bkz; İngiltere’ye beklenen S/İHA teklifi yapıldı)

TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, yıl sonuna kadar 4 adet daha Anka-Aksungur’un üretilip Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edileceğini, 2022 Haziran’ına kadar da 2 adet daha Anka-Aksungur’un üretilip sıradaki müşterilere teslim edileceğini söyledi.

turk deniz kuvvetleri komutanligi ilk aksungur teslimati gerceklestirildi tusas iha siha tiha savunma sanayii

Önerilen Haber: Seçim Anketi Sonuçları

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*