Gezgin Seyir Füzesi Projesi | Gezgin’e Ukrayna Motoru (AI-35)

Savunma sanayii meraklıları tarafından en çok beklenen projelerden birisi olan Gezgin ile ilgili çok kritik bir iddia ortaya atıldı. “defence-blog.com” un haberine göre Ukraynalı motor üreticisi SE Ivchenko-Progress, Gezgin Projesi için yeni bir motor geliştiriyor. (Detaylar haberin devamında…)

Gezgin Seyir Füzesi

Konu füze teknolojileri olduğunda tam bir kapalı kutu olan Türkiye Cumhuriyeti’nin en stratejik ve bir o kadar da gizli projelerinden biri Gezgin Seyir Füzesi Projesidir. Proje ilk olarak 2000’li yılların başında düşünülmüş olsada teknik altyapının yetersiz olması sebebiyle rafa kalkmış, 2014 yılında ise proje tam anlamı ile başlamıştır.

TÜBİTAK Sage’nin ana yükleniciliğini üstlendiği projede CDK Savunma seri üretim kablaj işlerini üstlenmiştir. Atmaca ve SOM gibi füzelerimizden aldığımız özgüven ve kazandığımız birikim ile ciddi bir ivme kazanan Gezgin Seyir Füzesi Projesi hakkında birçok spekülasyon mevcut. Ancak genel olarak Gezgin hakkında bildiklerimiz şu şekilde:

  • Gezgin Seyir Füzesi’nin ilk versiyonlarının 800 km menzile ulaşması beklenirken zamanla bu menzilin 1400 km’ye kadar çıkartılması planlanmaktadır
  • Füzenin 1500 kg ağırlığa, 6,5 metre uzunluğa ve 2,6 metre kanat açıklığına sahip olması beklenmektedir
  • Gezgin, UGM/RGM/BGM-109 Tomahawk füzesi muadili olacak ve benzer özelliklere sahip olacak
  • Füze silindirik bir yapıya sahip olacak
  • SOM Seyir Füzesinde yer alan bazı teknolojileri kullanacak ancak SOM’dan daha büyük ve ağır bir gövdeye sahip olacak
  • Gücünü bir Turbojet motordan alacak
  • Su altı, su üstü ve kara platformlarından atılabilecek
  • Gezgin çift kademeli bir seyir füzesidir
  • Başlangıçta Solide State Booster ile havalanan füze, devam eden süreçte kendi motorunu kullanarak uzun mesafeleri katedebilecek
GEZGİN SEYİR FÜZESİ TEMSİLİ

Milli Dikey Atım Sistemi sayesinde TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribinin satıhtan satıha güdümlü mermi ihtiyacını karşılayacak olan Gezgin Seyir Füzesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kara vuruş kabiliyetini katlayacak ve stratejik görevlerde ülkemiz için can suyu olacak.

Peki Gezgin Seyir Füzesi Ne Zaman Gelecek?

Yeni 800 km menzilli seyir füzemiz için şuan en büyük sıkıntılardan birisi motor problemi. Bildiğiniz üzere Türkiye’nin 25 Nisan 1997’de dahil olduğu MTCR-Missile Technology Control Regime/Füze Teknolojisi Kontrol Anlaşması kapsamında menzili 300 km’nin üzerinde olan füzelerin başka ülkelere ihracatını, başka ülkelerden ithalatını, parça tedariğini, teknoloji transferini veya hibesini gerçekleştirmemeyi tercih ediyoruz. Bu durumda doğal olarak bize Gezgin füzesi için yerli bir motor yapma sorumluluğunu getiriyor.

Devam eden motor projelerine bakarsak TEİ-TJ300 ve KTJ-3200 motorları dikkat çekiyor. Ancak TEİ-TJ300 Turbojet motoru 300 kg ağırlığındaki orta menzilli gemisavar füzemizi uçuracakken KTJ-3200 ise 600 kg ağırlığındaki SOM füzelerini uçuracak. Başlangıçta da belirttiğim gibi Gezgin Seyir Füzemiz ise 1500 kg ağırlığında olup söz konusu motorlardan daha güçlü bir motora ihtiyaç duymaktadır. Bu durumda ise 2 proje öne çıkmakta. İlki bir iddia olmakla beraber KTJ-4500 olarak anılmaktadır.

Gezgin Seyir Füzesi Projesi

Ancak böyle bir füzenin varlığı hakkında net bir bilgimiz bulunmamakta. Diğer ihtimal ise TEİ-TJ400 projesi. TEİ-TJ400 hakkında da elimizde hiçbir resmi veri olmadığı için söz konusu füzede kullanılıp kullanılmayacağını bilemiyoruz. Ne olursa olsun hem KTJ-3200 hemde TEİ-TJ300 şuanda seri üretime geçmiş motorlar olmadığı için Gezgin Füzesini bir süre daha bekleyeceğimiz sonucuna ulaşabiliriz.

Yeni 800 km menzilli seyir füzemiz hakkında yerli çözümler haricinde bir başka iddia daha mevcut. Türkiye ile Ukrayna arasındaki AN-178 kargo uçağı, SE Ivchenko- Progress ile Baykar’ın AI-450T için kurduğu Black Sea Shield isimli yeni şirket, MARS-L ve P-180U radarlarını ithal etmemiz ve sayamayacağım kadar fazla olan ortaklıklara bir yenisi daha eklendi. Livejournal sitesinde yayınlanan bir habere göre AL-35 Turbojet motoru, Gezgin Füzesi için geliştiriliyor. AI-35 TJ motoru İvchenko ürünü bir motor. Geliştirilmesine 2015 yılının ortalarında, ön tasarımı Aralık 2016’da, detaylı tasarımı ise Ocak 2017’de başladı. Bu iddianın doğru olması durumunda ise yeni seyir füzemizin ilk testlerini yakın bir zamanda görebiliriz.

Gezgin Seyir Füzesi İçin Ukrayna AI-35 Motorunu Geliştiriyor

TÜBİTAK Sage’nin en önemli füze projelerinden biri olan Gezgin ile ilgili yeni bir iddia daha ortaya atıldı. “defence-blog.com” un haberine göre SE Ivchenko-Progress, Türkiye’nin deri saldırı yeteneğine sahip füze için motor tedarik edecek.

SE Ivchenko-Progress’in yeni Türk seyir füzelerini donatacak yeni AI-35 turbojet motorları için son teknoloji uçak motoru bileşenlerinin satın alınması için bir dizi sözleşme imzaladığını bildirdi.

Ivchenko-Progress’in direktörünün “AI-35’i Türkler için yapıyoruz. Seyir füzelerinde kullanılacak. Bu ürün için bir sözleşme imzaladık.” açıklaması ise yeni seyir füzemizi çok uzun olmayan bir süre içerisinde göreceğimiz konusunda umut veriyor.

Önerilen Yazılar;

AKBABA ANTİ-RADYASYON (ANTİ-RADAR) FÜZESİ (ROKETSAN AKBABA PROJESİ)

GÖKTUĞ FÜZE AİLESİ | GÖKDOĞAN VE BOZDOĞAN HAVA-HAVA FÜZELERİ

BALİSTİK FÜZE – BORA FÜZESİNİN MENZİLİ 280 KM Mİ? BORA VS PRSM

S-400 UZUN MENZİLLİ BÖLGE HAVA VE FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ

BORA FÜZESİ

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*