Hava SOJ Uçaklarına Leonardo Üretimi DIRCM

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın (HvKK) yakın gelecekte envantere alacağı en kritik platformlardan biri olan Hava SOJ uçakları için İtalyan Leonardo firması tarafından üretilen MIYSIS DIRCM sistemi tedarik edilecek.

SavunmaSanayist.com‘un özel haberine göre Leonardo firmasından tedarik edeceğimiz MIYSIS DRCM sistemi, Hava SOJ uçaklarının kızılötesi ve elektro-optik arayıcı başlığa sahip sahip olan füzelere karşı öz savunmasında önemli bir rol üstlenecek. (Bkz; Yerli AWACS için Fizibilete Çalışmaları Başladı.)

Şuana kadar bir adet MYSIS DIRCM sistemi tedarik edilmiş durumda. METEKSAN’ın yerli DIRCM sistemi Nazar‘ın hava konuşlu varyantının yetişmemesi durumunda diğer Hava SOJ uçakları içinde İtalyan Leonardo firmasından DIRCM tedarik edilmesi bekleniyor.

DIRCM Nedir?

nazar drcim idef 2021 meteksan

Türkçe olarak “yönlendirilmiş kızılötesi karşı tedbir” şeklinde çevirebileceğimiz Directed Infrared Counter Measure (DIRCM) sistemleri; hava, kara ve deniz platformlarının öz savunmasında etkin rol oynayan, çok kritik bir sensördür. Füzelerin gözü olarak da nitelendirebileceğimiz arayıcı başlıklarına (IR ve IRR güdümlü füzelerin) bir lazer doğrultarak, söz konusu füzeleri köreltmeyi hedefleyen DIRCM, savaş koşullarında olmazsa olmaz karşı tedbir sistemlerinden biridir.

Uçaklara entegre edilecek olan yönlendirilmiş kızılötesi karşı tedbir sistemleri, füze ikaz alıcıları ile birlikte çalışacak ve Hava SOJ uçaklarını, kızılötesi arayıcı başlığa sahip füzelere karşı öz savunmasını gerçekleştirecek. (Bkz; Katar’ın, Hisar HSS Tedarik Edeceği İddia Ediliyor.)

METKSAN Nazar DIRCM

meteksan nazar dircm

Milli Muharip Uçak’tan TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyerlerine kadar birçok yerli ve majör platformda kullanılacak olan DIRCM sensörlerinin Türkiye’deki geliştiricisi ise METEKSAN.

SSB ile imzalanan sözleşme kapsamında, 2016 yılında Nazar Lazer Elektronik Harp sistemi için çalışmalara başlayan METEKSAN, sistemin kara konuşlu versiyonunu tamamlamış durumda. Anti-gemi (gemisavar) füzelerine karşı etkin olarak kullanılması planlanan deniz konuşlu Nazar’da ise çalışmalar tamamlanmak üzere. Sistemin yıl sonuna kadar envantere girmesi bekleniyor.

Nazar Lazer Elektronik Harp Sistemi, bulunduğu platformun öz savunmasının gerçekleştirilmesi konusunda çok düşük maliyetli bir çözüm olmasının yanında, kara konuşlu varyantı, envanterdeki muadillerinin iki katına yakın bir menzile sahip. (Bkz; AKBABA ANTİ-RADYASYON FÜZESİ)

Hava SOJ (Stand Off Jammer)

Türk Hava Kuvvetleri’nin en az 4 adetlik elektronik harp uçağı ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması amacı ile başlatılan Hava SOJ projesi, TUSAŞ ve ASELSAN ortaklığı ile devam etmektedir.

Kanada’dan satın alınan Bombardier Global 6000 tipi iş jetlerinin kullanılacağı Hava SOJ projesinin 2026 yılında tamamlanması ve son halini alan uçakların Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na (HvKK) teslim edilmesi planlanıyor. (Bkz; ROKETSAN ATMACA GEMİSAVAR FÜZESİ)

Envantere dahil olduğunda Hava SOJ uçakları, düşmana ait haberleşme radar sistemlerinin tespitine ve aldatılmasına veya karıştırılmasına imkan sağlayacak. Hava SOJ projesinin tamamlanması ile birlikte, tehdit bölgesine girmeye gerek kalmadan, uzak mesafelerden elektronik destek ve elektronik taarruz yapma kabiliyetlerimiz büyük bir sıçrama yaşayacak.

Hava SOJ projesi kapsamında son halini alacak olan uçaklar, Türk Hava Kuvvetleri’nin yakın gelecekte envanterine dahil edeceği en kritik sistemlerden bir olma özelliği taşıyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

Önerilen İçerik; 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçim Anketi

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*