Hava Taksi | Özel uçak lüks mü, yoksa vakit nakit mi?

Ticari ilişkilerde sık sık yapılan birey veya heyet halindeki iş seyahatleri ve bu seyahatlerde Havayolu şirketlerinin tarifelerine tabi olmak, zaman zaman da uçaklarda yer bulamamak; gizlilik, güvenlik ve esneklik gereksinimleri günümüz modern iş adamları, medyatik kişiler ve prestijli aileler için çözüm olarak “HAVA TAKSİ“ kavramını ortaya çıkarmıştır. (Bkz; PİLOTSUZ 900 KİLOMETRE UÇAN MİG-23!)

Hava Taksi adından da anlaşılacağı gibi hiçbir beklemeye ve tarifeye tabi olmadan uçakla seyahat edebilme kolaylığıdır. Seyahate başlarken kalabalık havalimanı kontuarlarında kaybedilen zaman, bu sistemle yolcuya kazandırılan zaman olarak büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Havaalanına giriş yapıldıktan en fazla 15 dakika sonra uçak kalkış yapabilir. Tarifeli sefer olmayan noktalarda seyahat imkânı sağlar. Aktarmalı uçuşları ortadan kaldırır.

özel uçak hava taksi

UÇAK ATIL MI DURMALI?

Bununla beraber ülkemizde hava taksi hizmeti veren uçaklar sadece, sahibi olan gruba veya işadamına hizmet vermekte onların seyahat etmediği dönemlerde kısa süreli kiralama modeli ile maliyetleri düşürmek amaçlı değerlendirilmektedir. Onun için ülkemizde gerçek hava taksi hizmeti veren tamamı ticari uçuş yapan uçaklara sahip bir şirket olmadığı gibi bu pazarda atıl vaziyette ilk yatırımcısını beklemekten ileri gidememiştir.

Ülkemizde bulunan birçok atıl havaalanı ve strip ( kontrolsüz toprak meydan) ler kısa süre önce Ulaştırma Bakanlığı tarafından kullanıma açılmasına rağmen, sektördeki uçak seçimlerinden dolayı hiçbir işlev kazanamamışlardır. Dolayısı ile bu meydanlara sahip şehir veya kasabalar iş hacimlerini geliştirememiş bu bölgelere seyahat edecek insanlar ise karayolunu tercih etmek zorunda kalmışlardır.

Oysaki bu meydanlara emniyet kriterlerinin gerektirdiği şekilde operasyon yapabilecek performans değerlerine sahip düşük koltuk kapasiteli birçok hava aracı dünyanın birçok ülkesinde yolcu ve yük taşımacılığında kullanılmaktadır. (Bkz; YERLİ UÇAK GEMİSİ NASIL OLACAK?)

özel uçak

REKABETÇİ FİYATLAR UYGULANMIYOR

Bugüne kadar ticari olarak yatırım yapılmamış olması sektörel fiyatların yüksek tutulmasına sebep olmuş ve çok dar bir kesimin kullanımına hizmet vermiştir. Rekabetçi fiyatlar ve uygun hava araçları ile yapılacak bir girişim kısa sürede talebi karşılanamayan arzı ortaya koyacaktır.

Özel uçak kiralamalarda müşteri gideceği noktanın ücretini öderken uçağın ana merkeze boş dönüş ücretini de ödemektedir. Buda kullanıcıya yüksek bir maliyet olarak yansımaktadır. Entegre Hava Taksi modelinde ise müşteri sadece gideceği rotanın ücretini öder. Uçağın boş dönüş ücreti kendisinden talep edilmez.

Güncel olarak yüksek fiyat politikası ile pazara sunulmalarına rağmen ülkemizdeki özel jetlerin birçoğu aylık 50 saat ve üzerinde ticari uçuş gerçekleştirmeye başlamış durumdadır. Eskiden yaz sezonu artan uçuş saatleri artık ülke insanının havacılığa daha yakınlaşması ve ticaretin getirdiği hız sebebiyle kış sezonunda da ciddi bir hava taksi uçuşu gözlenmektedir. Buna rağmen yüksek fiyat politikasından dolayı özel jet seyahatlerini gerçekleştiren müşteriler belli gelir grubunun üzerindedir.

Gerçek maliyet ve karlılık oranları ile bir hesap yapıldığında görülmektedir ki Pazar çok atıl ve ulaşılmaz durumdadır. Bu hesaplamalar ışığında gerçekçi ve devamlı fiyat politikası uygulanması durumunda aylık 50 saat ortalamayı yakalamak çok olası bir durumdur. (Bkz; BİR F-4 PHANTOM HİKAYESİ)

hava taksi

UÇAK SEÇİMİ NASIL YAPILMALIDIR?

A.     Düşük operasyon giderlerine sahip olması,

B.     Müşterinin ihtiyacına en uygun uçağın saptanması,

C.     Avrupa havacılık normlarında sertifikalandırılmış olması,

D.     Yeterli uçuş menziline sahip olması,

E.     Tüm meteorolojik hava koşullarında uçuş yapabilme kabiliyetinde olması,

F.      Alınması planlanan hava aracının teknik ekspertizinin yapılması,

G.     Doldurulabilirlikte kolaylık,

H.     Her mevsim kiralanabilme,

İ.       Düşük koltuk başı maliyet giderleri,

J.      Düşük saatlik maliyet giderleri,

K.     Uçucu personel temininde kolaylık,

L.      Bakım personeli temininde kolaylık,

M.     Uygun aylık “lease-kiralama” ücretleri,

N.     Düşük bakım maliyetleri,

O.     İdame kolaylığı,

UÇAK ALMAK YERİNE UÇAKTA KISMİ MÜLKİYET SAHİBİ OLMAK?

Uçak alma maliyetine girmek istemeyen birçok işadamı veya şirket Avrupa ve Amerika da ‘’UÇAKTA KISMİ MÜLKİYET’’ yöntemi ile uçuşlarını gerçekleştirmektedir. Uçakta kısmi mülkiyet sistemi yıllık yapacağınız uçuş oranında ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir uçağın belli oranda hissesini satın almak anlamına geliyor. Yaptığınız bu yatırım uçağın belli bir kısmına sahip olarak seyahatlerinizi bu oranda özgürce gerçekleştirmeyi sağlıyor.

Örneğin 5 milyon dolarlık bir uçağın 1/10 hissesini 500 bin dolara satın alıyorsunuz. Bunun karşılığında yılda 50 saat uçuş hakkınız oluyor, buda size başka hiçbir maliyete girmeden uçak sahibi olma avantajı sunuyor ve istediğiniz zaman seyahat yapma imkânı sağlıyor. Arzu edildiği takdirde uçaktaki hisse satılabiliyor. (Bkz; HAVAYOLLARININ ELİNDEKİ GİZLİ HAZİNE; BİG DATA)

TAMAMI TİCARİ UÇUŞ YAPACAK HAVA TAKSİ MODELİ NASIL OLMALIDIR?

Ülkemizde havacılık yeni gelişmeye başladığı için bugüne kadar yapılan yatırımlar büyük gövde yolcu uçaklarıyla sınırlı kalmıştır. Hava taksi sektörüne ilk ve doğru yatırım yapan yatırımcı bu sektörde ilk olmanın verdiği avantajı elinde bulunduracaktır.

Hava taksi işletmeciliğinde en önemli eksiklerden biri de çapraz ve entegre uçuşun olmamasıdır. Bunun için en uygun hava araçları saptanmış, entegrasyon modeli belirlenmiştir. Entegre Hava Taksi modeli adını verdiğimiz bu model, tamamen ROTA JET HAVACILIK tarafından PROJELENDİRİLMİŞ bir sistemdir. Birkaç ayrı taşımacılık sistemini tek çatı altında toplayarak çapraz hava aracı kullanımı, TEK YÖN FİYATI ile uygulamaya yönelik projelendirilmiştir. Yatırımcı gruplar ile bu proje hayata geçirilebilir.

sivil havacılık

Entegre Hava Taksi Modeli Nasıl Çalışır?

4-19 KOLTUK KAPASİTELİ HAVAARAÇLARI İLE;

–  20 milden 6,000 mile kadar olan uçuş rotalarında;

–  Noktadan Noktaya

–  Noktadan Havalimanına

–  Havalimanından Deniz meydanına

–  Deniz meydanından Havalimanına

–  Havalimanından Toprak meydana

–  Toprak meydandan havalimanına

–  Havalimanından Adalara

–  Havalimanından Turistik Merkezlerdeki Deniz meydanlarına

–  Ana havalimanlarından Kullanılmayan kullanıma açık atıl Havalimanları veya kontrolsüz pistlere

–  Ana merkezlerde uçakların performanslarına göre dört üçgen ulaşılırlık mesafesi ile oluşturulacak kare alanlarda, uçakları optimumda kullanarak boş bacak maliyetlerini müşteriye karşı ortadan kaldırmak. 

–  Müşterinin talebine göre seyahatlerini gerçekleştirmek.

–  Müşterilerin evlerinden veya en yakın yerden helikopter ile alınarak bırakılacağı son noktaya, envanterdeki en uygun hava aracı ile ulaşımlarını gerçekleştirmek.

–  Ülkemizde olmayan 10-19 koltuk kapasiteli uçaklar ile iç hat ve dış hatta bölgesel hava taksi uçuşlarını başlatmak. (Bkz; B-52 NÜKLEER BOMBALARIYLA DÜŞTÜ!)

Kokpit Aero / Gökçe BOZTEPE

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*