İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) Faydalı Yükleri

İnsansız Hava Aracı

İnsansız Hava Aracı (İHA), içinde insan olmadan uçma kabiliyetine sahip olan bir hava aracıdır. İHA uzaktan kumandayla kontrol edilebilir ya da otonom görev yapabilir. İHA, uçan platforma ilave olarak, motor, aviyonik sistemler, yakıt, seyrüsefer ve haberleşme sistemleri gibi gerekli donanımı içerir. İHA’lar, dâhili ve/veya harici olmak üzere çeşitli sensörler, haberleşme sistemleri, silahlar ve kargo malzemesi gibi faydalı yük olarak nitelendirilen sistemleri taşıyabilir.

Faydalı Yük Sistemleri

Sensörler

Günümüzün faydalı yük sistemlerinin büyük bir çoğunluğu görüntü sensörleridir. Bunlardan en başta gelenler, Elektro Optik (EO) ve Kızılötesi (IR) kameralar ile Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) sistemleridir. Ayrıca, Hiperspektral ve Multispektral kameralar da son dönemde askeri uygulamalar kapsamında kullanılmaya başlanmıştır.

Lazer mesafe bulucu ve lazer işaretleyici sistemlerle hedeflerin anlık mesafe ve hız bilgisi hassas doğrulukta elde edilebilmekte ve ayrıca lazer güdümlü mühimmatlar için hedefler işaretlenebilmektedir.

Sinyal istihbaratı kapsamında haberleşme ve elektronik istihbarat faydalı yükleri ile yön belirleme (D/F) sistemleri, oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Kimyasal, biyolojik radyolojik ve nükleer (KBRN) tespit sensörleri, çeşitli manyometreler ile karbondioksit, metan ve hidrokarbon tespit eden sensörler de İHA’larda kullanılabilmektedir.

Aktif uzaktan algılama sistemi olan LIDAR (Light Detection and Ranging) ile arazinin ve yerdeki nesnelerin hassas üç boyutlu görüntüsü elde edilebilmektedir.

Haberleşme Sistemleri

Haberleşme faydalı yük sistemleri sayesinde ses ve veri, daha uzak veya normal yöntemlerle kapsanamayan bölgelere götürülebilir. Hâlihazırda uydularla gerçekleştirilen TV, veri, GPS yayını gibi bazı uygulamalara ilave olarak internet hizmeti verilebilir.

Silahlar

İHA hem ölümcül etki yaratan füze ve bombalar hem de ölümcül olmayan elektronik taarruz sistemleri taşıyabilir. Mevcut silahlı İHA’larda, AGM-114 Hellfire ve benzeri lazer güdümlü füzelere ilave olarak, yaklaşık 250 kg ağırlığındaki GBU-12 Paveway II ve GBU-38 Joint Direct Attack Munition (JDAM) türü modern mühimmatlar kullanılabilmektedir. Azami kalkış ağırlığı 4.760 kg olan MQ-9 Reaper İHA’sı, yaklaşık 1.500 kg ağırlığında mühimmat taşıyabilmektedir.

Kargo Malzemeleri

TUSAŞ’ın Kargo İHA’sı

Bazı İHA sistemleri malzeme, cephane, yiyecek gibi çok çeşitli kargo malzemesi taşıyabilir. Bu kargolar, görev sırasında bir noktadan alınıp başka bir noktaya bırakıldığı gibi, ayrıca istenilen noktalara da havadan atılabilir.

STM İHA Sistemleri Yol Haritası

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*