İnsansız kara araçları ve Türkiye

Otonom ya da uzaktan kontrol edilen insansız kara araçları günümüzde pek çok amaçlarda kullanılmaktadır. İnsanlar için zorlayıcı, tehlikeli işler için üretilen bu araçlar hızla gelişmekte ve yaygınlaşmakta. (Bkz; THAAD’IN 400 KİLOMETRE MENZİLİ)

20.yüzyılın başlarından itibaren geliştirilen uzaktan kontrollü tekerlekli araçlar 2. Dünya savaşıyla birlikte askeri olarak da kullanılmaya başlandı. Türkiye’de ise son yıllarda hızla ilerleyen İKA (İnsansız Kara Aracı) üretimi ve gelişimi her geçen gün yeni meyvelerini ortaya çıkarıyor. SSB Başkanı İsmail Demir’in 2022 yılında İKA konusunda vurucu güç olarak ürünlerimizi sahada görebileceğimizi söylemesi de bu konuda ki gelişimin hızı anlamında iyi bir göstergedir.

Sivil olarak, Tarım, yük taşıma, madencilik, uzay, arama kurtarma , üretim gibi alanlarda kullanılmaktadır. Askeri alanda ise yük taşıma, bomba imha, arama kurtarma ve çeşitli silahlarla donatılmış modelleri bulunmaktadır. Bu yazıda askeri amaçla ve ülkemizde üretilen İKA’lar ve gelecekteki etkileri üzerinde duracağım. Makinalı tüfek, top, tanksavar, bomba atar taşıyabilen ve kamikaze, yük, bomba imha gibi birçok model ve versiyonlar bulunmaktadır. Ülkemizden belli başlı örnekler ile bunları inceleyelim. (Bkz; YERLİ UÇAK GEMİSİ NASIL OLACAK?)

Katmerciler UKAP

1100 kg boş ağırlığa ve 2000 kg taşıma kapasitesine sahip ika 12.7mm, 7.62mm makinalı tüfek ve 40 mm bomba atar taşıyabiliyor. Ayrıca ASELSAN ile yeni bir versiyonunu geliştirme ve seri üretim için sözleşme de imzalandı.(Bkz; İHA’LARIN GELECEĞİ VE TÜRKİYE)

DELÜ Kamikaze İKA

Oğuz Kaan Savunma tarafından meskûn mahal operasyonlarında kullanılma amacıyla tasarlanmıştır. 2 saat operasyon süresi ve 1 km kontrol menziline sahiptir. Bu tarz platformlar daha da geliştiğinde gelecekte, özellikle meskun mahal çatışmalarının vazgeçilmez silahları olma potansiyeli çok yüksektir.

ALPAN

KRBN sensörü ile kimyasal, radyolojik, biyolojik, nükleer sızıntıları tespit edebilmektedir. 5.56 mm UKSS ( uzaktan kumanda silah sistemi) kullanabilir. 6 saat operasyon süresine sahiptir.

KARAHAN Ağır Sınıf İKA

12.7 mm UKKS ve tanksavar kuleye sahiptir. Geliştirme süreci tamamlandığında ağır sınıf tank avcısı bir İKA olacaktır. (Bkz; Gezgin Seyir Füzesi)

ASELSAN KAPLAN İKA

105 kg ağırlığa ve 50 kg faydalı yük kapasitesi bulunmaktadır. Bomba imha, keşif, gözetleme, elektronik harp ve otonom kullanım özelliklerini sunuyor.

FEDAİ İKA

Keşif, gözetleme yapabilen, üzerinde bulunan hafif silah ile ateş etme yeteneği sahiptir. 7.62 mm makinalı tüfek taşıyabilir. 400 kg ağırlığa sahiptir. Best Group tarafından geliştirilmiştir.

DEMİRHAN İKA

2000 kg ağırlığa, 12.7 mm silahlı kuleye sahiptir. 20 saat operasyon süresine ve 3 km kontrol menziline sahiptir. Oğuz Kaan Savunma tarafından geliştirilmistir.

ASELSAN ERTUĞRUL

Uzak ve güvenli bir mesafeden güvenli bir şekilde bomba imha etmek için geliştirilmiştir.
Engebe, merdiven, kar, çamur gibi zorlu koşullarda görev yapabilir. 4+ saat çalışma süresi bulunmaktadır.

Yakın gelecekte İKA’ların tankların yerini alması söz konusu değildir. Daha çok, riskli görevlerde feda edilebilir unsur olarak görülmektedirler ve bu sebeple iyi birer avcı olabilmektedirler. (Bkz; AKBABA ANTİ-RADYASYON FÜZESİ (ROKETSAN AKBABA))

Türk savunma sanayisi İHA’larda çok önemli başarılar elde etti. Bu başarıları diğer insansız platformlarda da elde etmesi hiç de zor değil. İKA’lar konusunda iyi sayıda firma bu konuda çalışıyor ve ürün geliştiriyor. Bu yazıda incelediğim dışında açık kaynaklarda bulunan ya da bulunmayan birçok model geliştirilmektedir ve önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkacaklardır.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*