Jet Motorlu İHA ve SİHA Projeleri

Son yıllarda özellikle insansız hava aracı teknolojilerine yatırım yapan ülkemizin bu alandaki teknik ve operasyonel kabiliyetleri önemli ölçüde artmış durumda. Bu gelişime rağmen ülkemizde ağırlıklı olarak pistonlu motorlara ve turboprop motorlara sahip İHA’lar üretildiği için savunma ve havacılık meraklılarının dikkatini özellikle Jet Motorlu İHA ve SİHA projeleri çekmekte.

Ülkemizde hedef uçak olarak kullanılan bazı Jet Motorlu İHA’lar bulunmaktadır. Ayrıca Jet Motorlu SİHA’lar içinde TUSAŞ ve Baykar gibi şirketlerimizin ciddi yatırımları mevcuttur. (Bkz; Gökhan Füzesi önce F-16’da sonra MMU’da kullanılacak)

Yerli Jet Motorlu İHA Şimşek

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen yerli jet motorlu İHA Şimşek’te, TUSAŞ Motor Sanayii (TEİ) tarafından üretilen TEI-TJ90 turbojet motoru kullanılmaktadır.

Şimşek hedef uçak; ülkemizde üretilen yeni füzelerinden testlerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) gerçekleştirdiği tatbikatlarda ve eğitimlerde kullanılmaktadır.

Sahip olduğu turbojet motoru ile yüksek hızlara ulaşabilen Şimşek, savaş uçaklarının ve füzelerin uçuş karakteristiklerine yakın kabiliyetlere sahiptir.

Ayrıca MALE Sınıfı bir silahlı insansız hava aracı olan Anka’ya takılabilen Şimşek, 200 km menzile ve 5 kg harp başlığına sahip bir kamikaze İHA olarak da kullanılabilmektedir.

Şimşek hedef Uçak; 45 dakika havada kalış süresine, 350+ kts hıza ve 50-20.000 ft. arası bir irtafa değerine sahiptir.

Bayraktar Jet Motorlu SİHA MİUS

Türkiye’nin ilk İnsansız Muharip Hava Aracı (İMHA/UCAV) olacak olan MİUS, düşük tonajına rağmen yüksek manevra kabiliyeti, süpersonik hızı, gelişmiş yapay zekası, düşük radar kesit alanı, filo otonomisi ve 1,5 ton faydalı yük kapasitesi ile öne çıkmaktadır.

Turbofan motorlu Loyal Wingman, X-47B, S-70 Okhotnik, Taranis vb. insansız savaş uçaklarına göre özgün bir tasarıma sahip olan MİUS’un gelişmiş bir savaş uçağına karşı tek başına üstünlük kurması beklenmemektedir. Ancak sahip olduğu düşük radar kesit alanı, süpersonik hızı, yüksek manevra kabiliyeti ve yapay zekasını filo otonomisi kabiliyeti ile birleştirdiğimizde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın (HvKK) F-16, Hürjet, E-7T, Hava SOJ vb. unsurları ile birlikte çok önemli bir caydırıcılığa sahip olacaktır.

Bu noktada MİUS ve MİUS’tan sonra geliştirilecek olan insansız savaş uçaklarının en yüksek caydırıcılık seviyesine, 30+ tonluk 5. nesil savaş uçağı olan Milli Muharip Uçak (MMU) ile ulaşacağını söyleyebiliriz.

Hem mühendislik anlamında hem de operasyonel kabiliyetleri anlamında Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS), ülkemizin en önemli projeleri arasında yer almaktadır. (Bkz; Fuel Pump Replacement Cost)

Jet Motorlu İnsansız Hava Aracı TUSAŞ Göksungur

Gizlilik seviyesi yüksek bir proje olduğu için ve kamuoyu ile paylaşılan bilgiler kısıtlı olduğu için hakkında en az bilgiye sahip olduğumuz jet motorlu İHA projesi TUSAŞ Göksungur’dur.

TUSAŞ Göksungur’un Aksungur İHA sistemi tarafından taşınabildiği ve Aksungur ile 1 adet (en az) atışının gerçekleştirildiği TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil tarafından açıklanmıştır.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*