Çakır Füzesinin Motoru KTJ-1750’nin Testleri Başladı

Türkiye’nin havacılık motorları alanında faaliyet yürüten en önemli firmalarından biri olan Kale ARGE’nin KTJ1750 Turbojet Motoru test aşamasına geçti. ROKETSAN tarafından geliştirilen Çakır Füze Ailesine güç vermesi planlanan yerli turbojet motoruna yönelik anlaşma, ROKETSAN ve Kale ARGE arasında 31 Mart 2022 tarihinde imzalanmıştı.

Contents

KTJ-1750 Turbojet Motoru

Kale ARGE’nin yıllardır amiral projelerinden biri konumunda olan, SOM ve Atmaca Füzelerine güç vermesi amacı ile geliştirilen KTJ-3200 Turbojet Motoruna nazaran daha küçük ve hafif bir motor olan KTJ-1750, 275 kg ağırlığındaki Çakır Füzesinin 150 km’nin üzerinde bir menzil değerine sahip olmasını sağlayacak. (Bkz; Türkiye’nin Ramjet Motorlu Füze Projeleri)

KTJ-3200’ün geliştirilmesi sürecinde elde edilen kazanımlar sayesinde, KTJ-3200’e nazaran çok daha kısa bir sürede test aşamasına geçen KTJ-1750, 2021 yılında geliştirilmeye başlandı. 1750 N itki üretebilen motor, 202 mm çapa sahip. KTJ-1750 Turbojet Motoru, Çakır Füze Ailesinin üyelerini azami 0.95 mach hıza çıkarabilecek.

Çakır Füzesi

Modüler yapısı ile ön plana çıkan Çakır Füzesi, ROKETSAN tarafından geliştirilen mini bir seyir füzesidir. Çeşitli arayıcı başlıklar ve savaş başlıkları ile donatılabilecek olan füzenin havadan, karadan ve denizden atılabilen versiyonları olacak. Sürü sensörü ve elektronik harp başta olmak üzere çeşitli faydalı yükler ile donatılabilecek olan Çakır Füzesi ile ROKETSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne çok geniş bir ürün yelpazesi sunacak.

Seyir Füzesi, gemisavar füzesi, elektronik harp füzesi ve sürü sensörlü seyir füzesi varyantları olacak olan Çakır Füzesi, 150 km’lik bir menzile sahip olacak. Özellikle elektronik harp varyantı ile ön plana çıkan Çakır Füzesi, bu yeni konsepti Türkiye’ye getirecek. Halihazırda Akbaba Anti-Radyasyon Füzesini de geliştirmekte olan ROKETSAN’ın SEAD operasyonlarına katkı sağlayacağı bir diğer füzesi de Çakır olacak.

Çakır Füze Ailesinin kullanıcıları arasında Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ve Milli İstihbarat Teşkilatı yer alacak. Birçok ihtiyaca hitap eden ve yerli motor sayesinde ihracat kısıtlaması olmayan Çakır Füzesinin, gelecekte birçok ülkeye ihraç edilebileceği düşünülüyor.

KTJ-3200 Turbojet Motoru

Kale ARGE’nin KTJ-1750 Turbojet Motorunu kısa bir sürede geliştirmesini sağlayan ve Türkiye’nin ilk turbojet motorlarından biri konumunda olan KTJ-3200, SOM Seyir Füzesine ve Atmaca Gemisavar Füzesine güç verecek. Fransız TR-40 motorunun yerini alacak olan ve seri üretim süreci devam eden KTJ-3200 Turbojet Motorunun SOM ve Atmaca’ya entegrasyon sürecinin tamamlanması ile birlikte bir alanda daha dışa bağımlılık bitecek.

kale arge ktj 3200 turbojet motor

Ayrıca KTJ-3200’den elde edilen kazanımlar, Kara Atmaca’ya güç vermesi planlanan KTJ-3700 Turbojet Motorunun geliştirilmesine ve Gezgin Füzesine güç verecek olan motorun geliştirilmesi amacı ile başlatılan ARAT Projesine önemli katkılar sunacak.

Kale ARGE’nin geliştirdiği ve geliştirmekte olduğu KTJ serisi motorlar ile ARAT Projesi, Türkiye’nin füze motorları alanındaki dışa bağımlılığını önemli ölçüde bitirecek. Ayrıca şirketin, Milli Muharip Uçak projesi kapsamında üretilmesi planlanan yerli turbofan motor içinde teklifi mevcut. Rolls Royce firması ile ortaklığı bulunan şirketin MMU motorunu üretme olasılığı mevcut.

Kaynak: Turan Oğuz

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*