ROKETSAN Atmaca Gemisavar Füzesi

ROKETSAN tarafından geliştirilen Atmaca Gemisavar Füzesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın (DzKK) su üstü savunma harbinde kullanacağı gemi karşıtı bir füzedir. Yapı olarak birçok açıdan seyir füzelerine benzeyen ROKETSAN Atmaca Gemisavar Füzesi; korvetler, fırkateynler, destroyerler, hücumbotlar, insansız deniz araçları ve denizaltılar gibi muharip deniz unsurları tarafından kullanılabilecek.

Ayrıca ROKETSAN Atmaca Gemisavar Füzesi üzerinden bir kıyı savunma bataryasının geliştirilmesi ve gelecekte Atmaca’nın kara konuşlu olarak kullanılması için de çalışmaların yapıldığı bilinmektedir. (Bkz; AKBABA ANTİ-RADYASYON FÜZESİ)

Atmaca Gemisavar Füzesi

roketsan atmaca gemisavar fuzesi anti gemi fuzesi
ROKETSAN Atmaca Gemisavar Füzesi

ROKETSAN Atmaca Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanı, otonomi, veri bağı (data link) sayesinde görev iptali ve hedef güncelleme yeteneği gibi özelliklere sahiptir. Gelişmiş özellikleri ile modern bir füze olan Atmaca, denizaltılardan ve su üstü muharip platformlardan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılabilmektedir. (Bkz; GEZGİN SEYİR FÜZESİ)

Her çeşit hava koşulunda kullanılabilen Atmaca Gemisavar Füzesi yüksek manevra kabiliyeti sayesinde düşman hava savunma ve yakın hava savunma sistemlerinden sakınabilmekte ve elektronik harbe dayanıklı yapısı sayesinde de karşı tedbirlere karşı dayanıklıdır.

Yüksek vuruş hassasiyetine ve radar altimetreye sahip olan yerli gemisavar füze Atmaca, “Super Sea Skimming” özelliği sayesinde denizi yalayarak uçabilmekte ve 1 metre irtifanın altına inebilmektedir. Deniz yüzeyine 1 metreden daha yakın uçabilmesi sayesinde, dünyanın şekli nedeni ile ufuk altından düşman radarlarına takılmadan çok uzun mesafeleri kat edebilmektedir.

Ayrıca sahip olduğu düşük radar kesit alanı ve denize yakın uçması nedeni ile de radarların tespit ve teşhis işini fazlası ile zorlaştırmaktadır.

ROKETSAN Atmaca Gemisavar Füzesi; ana yüklenicisi olan ROKETSAN, Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN) ve Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) işbirliği ile geliştirilmiştir.

Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan Harpoon Füzelerinin yerini zamanla ROKETSAN’ın Atmaca Gemisavar Füzeleri alacaktır.

atmaca gemi karsiti gudumlu mermi gemisavar antigemi fuzesi

Atmaca Füzesinin Menzili

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci tarafından 250 km menzile sahip olduğu açıklanan yerli gemisavar füze sistemi Atmaca’da Fransız TR40 motorunu kullanmaktadır. (Bkz; YERLİ TORPİDO PROJELERİ | ROKETSAN AKYA VE ASELSAN ORKA)

Ancak yakın bir zamanda yerli seyir füzesi SOM ile entegrasyon çalışmaları başlayan yerli turbojet motor KTJ-3200’ün, Atmaca füzesinde de kullanılması planlanmaktadır.

TR40 füzesi ile 250 km menzile ulaşan Atmaca’nın Kale ARGE üretimi KTJ-3200 turbojet motoru ile kaç kilometre menzile ulaşacağı bilinmemektedir.

200+ km’den tam isabet

4 Temmuz 2020 tarihinde ateşlenen bir Atmaca Gemisavar Füzesi, 200 km’den daha uzun bir mesafedeki hedefini tam isabet ile vurmuştu. Ayrıca Kasım 2019’da, Sinop açıklarında Atmaca, MİLGEM Ada Sınıfı Korvetlerin sonuncusu olan TCG Kınalıada’dan da atılmış ve hedefini başarı ile vurmuştu.

Son olarak ise ROKETSAN Atmaca Gemisavar Füzesi, 18 Haziran 2021’de yine TCG Kınalıada’dan atılmış ve hizmet dışında olan TCG Işın’ı (A-589) başarı ile vurmuştu.

Atmaca’nın Teknik Özellikleri

  • 800 kg ağırlık
  • 250 km menzil
  • 250 kg harp başlığı
  • Aktif RF arayıcı başlık
  • 4,8-5,2 metre uzunluk
  • Yüksek Patlayıcılı Penetrasyon Etkili Savaş Başlığı

ROKETSAN Atmaca Blok II

Atmaca Blok I ile Atmaca Blok II’nin en büyük farkı Atmaca Blok II’de orta dalga kızılötesi (MWIR) arayıcı başlık kullanılacak olmasıdır. Atmaca B1 sadece Aktif RF başlığa sahipken Atmaca B2 arayıcı başlık olarak hem Aktif RF başlık hem de orta dalga kızılötesi (MWIR) arayıcı başlık kullanacaktır.

Orta Dalga Kızılötesi (MWIR) Arayıcı Başlık sayesinde Atmaca Blok II hem çok daha hassas vuruşlar gerçekleştirebilecek hem de RF başlığın elektronik harpten etkilenmesi durumunda devreye girerek füzenin hedefinden sapması engellenecek. (Bkz; ROKETSAN’IN DENİZALTI SAVUNMA HARBİ (ASW/DSH) ROKETİ)

Soğutmalı MWIR arayıcı başlık için çalışmalar 2019 yılında başlamıştır. Söz konusu başlığın testleri de 2020 yılında gerçekleştirilmiştir.

roketsan in twitter daki atmaca gemsisavar fuze paylasimi

Orta Menzilli Gemisavar Füzesi (OMGS)

ROKETSAN tarafından geliştirilen ve Atmaca’dan daha küçük ve hafif olduğu için hava araçları ve küçük deniz platformları tarafından taşınabilmesi hedeflenen anti-gemi füzesidir.

Yaklaşık 300 kg ağırlığa sahip olan Orta Menzilli Gemisavar Füzesi’nde (OMGS) 1342N güç üreterek kendi çapındaki turbojet motorlar arasında dünya rekoru kıran TEİ-TJ300 kullanılacaktır. (Bkz; TCG Trakya için çalışmalar devam ediyor)

Orta Menzilli Gemisavar Füzesi (OMGS), 3.2 metre uzunluğa sahip olacaktır. Bu alanda dünyaca ünlü Penguin füzesinin muadili olacak olan Orta Menzilli Gemisavar Füzesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DzKK) için önemli bir güç unsuru olacaktır.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*