TCG Trakya için çalışmalar devam ediyor

Çok maksatlı Amfibi hücum Gemisi Projesi kapsamında üretilen ve donanmamızın amiral gemisi olan TCG Anadolu’nun ikiz kardeşi TCG Trakya’nın akıbeti belli oldu.

tcg anadolu tcg trakya deniz kuvvetleri komutanligi dzkk

Contents

TCG Trakya Tartışmaları

Aralık 2018’de icra edilen Türk Savunma Sanayii Zirvesi’nde, Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı tarafından TCG Anadolu’da F-35B kullanımının planlandığı açıklanmıştı. Ancak Rusya’dan S-400 almamız ile başlayan krizin sonucunda ABD, Türkiye’yi F-35 projesinden çıkarma kararı almış ve bu durum çok ciddi tartışmalara neden olmuştu. (Bkz; Yerli Torpido Projeleri | ROKETSAN Akya ve ASELSAN Orka)

F-35 projesinden çıkarılmamızın ardından TCG Anadolu’da F-35B’leri kullanamayacak oluşumuz savunma sanayii meraklıları tarafından tartışılırken, bu tartışmaların gölgesinde TCG Trakya projesinin iptal edildiği de iddia edilmişti.

İptal edildiği iddia edilen ve akıbetinin ne olduğu/olacağı uzun bir süredir tartışma konusu olan TCG Trakya projesinin durumu hakkındaki bilgiye sanalsavunma.com ulaştı.

Tersaneler Genel Müdürlüğü’nden edindiğimiz bilgiye göre projenin iptali söz konusu değildir. TCG Trakya’nın envantere kazandırılması ve en yüksek yerlilik oranına sahip olması için çalışmalar sürdürülmektedir. (Bkz; GEZGİN SEYİR FÜZESİ PROJESİ)

Tersaneler Genel Müdürlüğü

“Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçları ülkemizin hedefleri doğrultusunda planlamakta ve önceliklendirilmekte olup, savunmaya yönelik ayrılan milli kaynaklar en etkin ve en doğru şekilde kullanılarak modern silah araç ve gereçlerinin envantere kazandırılması sağlanmaktadır. Çok maksatlı Amfibi hücum Gemisi Projesi kapsamında TCG TRAKYA’nın da envantere kazandırılması ve projenin gerçekleştirilmesi aşamasında mümkün olan en yüksek oranda milli sistem, silah ve sensörlerin kullanılması hedeflenmektedir. “

Amiral Gemilerimize F-35B yerine MİUS, Bayaraktar TB3

muharip insansiz ucak sistemi mius baykar bayraktar insansiz savas ucagi ucav

Donanmamızın amiral gemisi olacak olan TCG Anadolu ve TCG Anadolu’nun ikiz kardeşi TCG Trakya’da F-35B’lerin yerine koyabileceğimiz STOVL (Kısa Kalkış Dikey İniş) bir savaş uçağının bulunmayışı Türkiye’nin alternatif çözümler üretmesine neden oldu.

Bu noktada F-35B’nin yerini tam anlamı ile dolduramayacak olsalar da, ülkemizin ve dünyanın ilk İHA gemisi halini alacak olan TCG Anadolu’da Bayraktar TB3 ve Bayraktar MİUS İHA’ların kullanımı planlanıyor.

Türkiye’nin ilk insansız muharip hava aracı (İMHA/UCAV) olacak olan MİUS’un, envantere girdiğinde dünyadaki operasyonel sayılı muharip İHA’dan biri olacak olması da ayrı bir önem taşıyor.

Dünyadaki muadillerine göre özgün bir tasarıma sahip olan ve TCG Trakya/Anadolu gibi gemilerde de görev yapabilecek olması ile muadillerinden ayrılan MİUS’un;

  • Düşük radar görünürlüğü
  • Süpersonik hızlara ulaşabilecek oluşu
  • Akıllı filo otonomisi
  • 1.5 ton mühimmat yükü
  • Manevra kabiliyeti

vb. birçok özelliği ile Deniz Kuvvetlerimiz için önemli bir güç çarpanı olacak.


sanalsavunma.com özel haberidir. Kaynak gösterilerek içeriğin bir kısmı veya tamamı kopyalanabilir.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*