“TF-2000” AKDENİZ’DEN TAŞAN GÜÇ

Türkiye donanması için ilk planlar, Ada sınıfının bugünkü haline göre çok daha küçük bir gemi olması yönündeydi. Fakat ilerleyen yıllarda kuvvetin isterlerinin sürekli artmasıyla beraber Ada Sınıfı Korvetler yaklaşık olarak hafif bir fırkateyn büyüklüğüne kadar ulaşmıştır. Özellikle TCG Anadolu projesi de sadece tane helikopter taşıyabilecek piste sahip bir amfibik harekât gemisiyken hafif bir uçak gemisine dönüşmesi de bunun bir örneğidir. TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyer’ı ise bu planların önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek olan bir sonraki ayağı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve siyasi irade bu gemi ile özellikle Hint okyanusu ve Afrika kıyılarında sefer yapabilecek bir görev grubu istiyor ve bu şekilde çeşitli diplomatik faaliyetlerde daha fazla bulunabilmek istiyor.

TF-2000 bu düşüncenin en önemli parçasıdır. Kuvvetin elinde hava savunma fırkateyni olarak bulunan Gabya sınıfı fırkateynlerin eski gemiler olması ve hava savunma yeteneklerinin kısıtlı olması sebebiyle TF-2000 gibi bir hava savunma muhribi yapılıyor. Zira ileriki yıllarda yapılacak olan TCG Trakya hatta belki de sürpriz bir uçak gemisi için koruma sağlayacak ve onlarla en zorlu deniz şartlarında dahi yanında bulunacak bir gemi isteği var. Zaten bu sebeple hava savunma fırkateyni olarak başlayan TF-2000 projesi bir muhribe evrildi.

Gerek Akdeniz’deki enerji mücadelesi gerek, Libya iç savaşı olmak üzere şimdiden Türkiyenin böyle bir gemi ihtiyacı olduğu hissedilmeye başlandı bile. Özellikle Somali, Katar, Libya topraklarında bulunan üsler ve ileride potansiyel Nijerya, Pakistan, Sudan üzerinde kurulabilecek askeri üsler de bu ihtiyacın ilerde çok daha fazlalaşacağının göstergesidir.

tf-2000

Aynı zamanda Mısır’ın aldığı Fremm sınıfı gemiler ve İsrail’in ağzına kadar doldurduğu boyutuna göre çok yetenekli korvet projesi Sa’ar 6 ile Akdeniz de savaş gemisi sayısı ve niteliği iyice artmakta. Bunlara karşılık şu anda ilki üretilen İstif sınıfı fırkateynler yapılsa da sahada asıl bariz üstünlük bu muhriplerle kurulabilir. Bu gemilerden önce hizmete girecek olan Reis sınıfı denizaltılar ile zaten nicelik ve nitelik olarak iyi seviyede olan denizaltı gücümüz arttığında, bu gemilerle oluşturulan su altı tehdidininin yanında hava savunma harbi kabiliyetleri ve uzun menzilli saldırı yönüyle iyi bir tamamlayıcı olarak göreve başlayacaklar.

TF-2000de kullanılacağı düşünülen ana sistemler ve bölümler

ÇAFRAD

TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri için geliştirilen, AESA tabanlı, ortalama 450 km’den arama, 150 km’den aydınlatma ve sınıflandırma yapabilen gelişmiş bir deniz konuşlu radar sistemidir.

ÇAFRAD, ASELSAN başta olmak üzere TÜBİTAK, METEKSAN ve birçok küçük, orta, büyük ölçekli savunma firmasının katkıları ile yürütülen bir projedir ve iki fazdan oluşmaktadır.

Birinci Fazda Çok Fonksiyonlu Radarın (ÇFR) ve Aydınlatma Radarının (AYR) tek yüzlü ölçeklendirilmiş prototipleri ile IFF (Dost Düşman Tanıma) geliştirilmektedir.

İkinci Fazda, Çok Fonksiyonlu Radar ve Aydınlatma Radarının çok yüzlü versiyonları ile Uzun Menzilli Radar (UMR) geliştirilerek üretilecek ve IFF Sistemi dahil tüm sistemler birbirine entegre edilecektir.

2023’te teslimatı planlanan sistem İHA’lar için komuta kontrol ve hava araçlarına destekte de bulunabilecek.

Gezgin Seyir Füzesi

Hakkında medyada çok bilgi bulunmayan tahminen Tomahawk benzeri 800-1000 km menzilli bir seyir füzesi olduğu düşünülüyor. (Bkz; GEZGİN SEYİR FÜZESİ PROJESİ | GEZGİN’E UKRAYNA MOTORU (AI-35))

Hava Savunma Harbi Kabiliyetleri

Siper hava soluyan hedeflere karşı etkili olması planalana bir hava savunma sistemidir. Bu gemide kullanılacağı düşünülmektedir. 100 kmDen fazla menzilde etkili olması planlanmaktadır.

Ayrıca ABD yapımı ESSM Blok 2 muadili füzemiz olan G-40’da bu gemide kullanılabilecektir.

Yerli anti balistik füze sistemi

Geliştirilmiş uzun menzilli hava savunma sistemi (GUMS) projesi kapsamında anti balistik savunma sistemi geliştirilme çalışmaları yürütülmektedir. Hayata geçmesi durumuna TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhriplerinde de kullanılması öngörülmektedir.

Anti gemi kabiliyeti

Yerli gemisavar füzemiz Atmaca artık hazır durumda. Bu gemi üretilene kadar özellikle yerli motor ve daha gelişmiş teknolojilere sahip olan Blok 2 veya daha üst versiyonları gemide kullanılacaktır.

Top sistemleri

Tf-2000’ler için hava savunma ve saldırı yapabilecek, 127 mm baş topu düşünülüyor. Ayrıca daha küçük kalibre toplar ile de çok yakındaki hedeflere hızlı saldırı ve tahminen Gökdeniz Ciws ile geminin yakın hava savunma ihtiyacı karşılanır.

Savaş yönetim sistemi

Gemide Havelsan üretimi GENESİS savaş yönetim sistemi kullanılacaktır.

Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS) | Yerli VLS

ASELSAN ve ROKETSAN iş birliği ile geliştirilen MDAS, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi başta olmak üzere birçok muharip savaş gemisinde kullanılacak olan füzeler için geliştirilen bir dikey atım sistemidir. ABD’deki muadili olan MK-41 VLS sisteminin yerine donanmada hizmet verecektir. G-40 ve Siper gibi çok kritik hava savunma füzelerinden Gezgin gibi çok stratejik seyir füzelerine kadar birçok önemli füze MDAS tarafından ateşlenebilecek

Yerli lazer ikaz sistemi

Üzerine yönlendirilmiş lazer tehdidini çok kısa süre içerisinde algılayabilen bir sistemdir. Bu sayede üzerine gelen lazer işaretleyici, lazer mesafe belirleyici gibi tehditlerden kendini sakınmasını sağlar.

Elektronik Harp (EH)

Gemide radar, lazer ikaz ve çeşitli silahlara entegre bir elektronik harp sistemi kullanılacaktır. Aktif elektronik taarruz uygulayarak frekans bozma, iletişim araçlarını karıştırma gibi görevlerde bulunabilecek. Topladığı bilgileri kendisi dışında farklı platformlara da ileterek elektronik destek de icra edebilecektir.

Denizaltı Savunma Harbi (DSH)

Gemilerin en tehlikeli düşmanı olan denizaltılara karşı koyabilmek için gemide çeşitli sonarlar bulunacak ve ayrıca çekili sonarda taşıyabilecek. DSH amacıyla torpido ve çeşitli roketler kullanabilecek. Gemide muhtemelen yerli hafif torpido Orka’da bulunacak.

Esnek görev bölmesi

Gemide icra edilecek harekata göre farklı yükleri taşımaya imkân veren esnek görev bölmesi bulunacaktır. Orta sınıf nakliye helikopterleri, çeşitli konteynerler taşıyabilmekle beraber aynı zamanda su üstü ya da insansız su altı araçları suya indirme, sudan alma gibi icraatlerde bulunup muhafaza edebilecektir.

İki adet S-70 Seahawk genel maksat helikopteri ya da TUSAŞ tarafından geliştirilen 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri taşıyabilecek olan gemi, lojistik destek olmadan 45 gün seyir yapabilecek. DzKK’deki birçok gemisi gibi en az 40 sene kullanılması düşünülüyor. Bu sebeple gayet kaliteli, uzun ömürlü ve dayanıklı bir gemi olacağını değerlendiriyorum.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*