TUSAŞ’ın helikopter projeleri

Türkiye’nin en büyük ikinci savunma ve havacılık firması olan ve 2019’un AR-GE şampiyonu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) 6 adet iş grubu bulunmaktadır.

Söz konusu iş grupları:

  1. Milli Muharip Uçak (MMU) Grubu
  2. Uzay Sistemleri Grubu
  3. İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri Grubu
  4. Helikopter Grubu
  5. Uçak Grubu
  6. Yapısal Grubu

Bu iş gruplarının her biri alanında çok başarılı olup savunma, havacılık ve uzay alanlarında öncü konumdadır. Ancak bu gruplar arasında rakipsiz olup Türkiye’nin öncü çalışmalarına imza atanların başında ise Helikopter Gurubu gelmektedir.

TUSAŞ‘ın Helikopter Grubu özgün olan projelerinin yanında modernizasyon projeleri yürütmekte ve lisans altı üretimler de gerçekleştirmektedir. (Bkz; Hava Kuvvetlerine 2 yeni Anka İHA teslim edildi)

yerli helikopter projeleri tusas

TUSAŞ’ın Helikopter Grubu’nun yaptığı ve yapmakta olduğu bazı çalışmalar:

  • T129 Atak Taarruz Helikopteri
  • T625 Gökbey Genel Maksat Helikopteri
  • T629 Taarruz Helikopteri
  • Elektrikli ve İnsansız T629 Taarruz Helikopteri
  • Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (Atak 2)
  • 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri
  • T70 Genel Maksat Helikopteri
  • UH-60 ve AH-1 Modernizasyonları

T129 Atak Helikopteri

t129 atak helikopteri fiyati birim maliyeti

T129 Atak Helikopteri TUSAŞ’ın AgustaWestland firması ile ortak olarak geliştirdiği taarruz helikopteridir. Proje Türkiye’nin ve TUSAŞ’ın bu alanda yaptığı ilk büyük atılım olması ile ön plana çıkıyor. (Bkz; T129 ATAK HELİKOPTERİ FİYATI)

Aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin isterlerine göre şekillenmekte ve Türk savunma sanayii ekosisteminin geldiği noktanın sonucu olarak; sensör, aviyonik ve silah kabiliyetleri anlamında boyutuna göre fazlası ile gelişmiş bir sistem olarak ortaya çıkmaktadır.

Harekat ortamındaki başarılarının sonucu olarak Faz-2’sinin de geliştirilmesi istenmiş ve çeşitli kurumlarımızca sipariş edilmiştir.

T129 siparişleri:

  • Kara Kuvvetleri Komutanlığına 32 adedi opsiyonel ve 59 adedi kesin olmak üzere toplam 91 adet
  • İç İşleri Bakanlığı’na 3 adedi opsiyonel ve 24 adedi kesin olmak üzere toplam 27 adet
  • Pakistan Kara Kuvvetleri’ne 30 adet
  • Filipinler Hava Kuvvetlerin 6 adet

T625 Gökbey Helikopteri

Türkiye’nin ilk yerli genel maksat helikopteri olacak olan Gökbey, ilk uçuşunu 6 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere çeşitli kurumlarımızın hizmetine girecek olan Gökbey Genel Maksat Helikopterinin, yerli üretim TEI-TS1400 Turboşaft Motorunu kullanması planlanıyor. (Bkz; Yerli Helikopter Motoru TEI-TS1400)

Yerli genel maksat helikopteri Gökbey; hava ambulans, kargo taşımacılığı, arama ve kurtarma gibi görevlerde kullanılabilecek. Geniş bir görev yelpazesine sahip olacak olan Gökbey; gelişmiş aviyonikleri, maliyet etkin ömür desteği ve bakım kolaylığı ile ile kullanıcılarının her türlü operasyonel ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

T629 Taarruz Helikopteri

Üretim süreci 2028 yılına kadar devam edecek olan ve bu tarihten sonra TUSAŞ’ın lisans süresini uzatıp üretimini devam ettirmeyi planlamadığı T129 Atakların yerini alacak olan yerli taarruz helikopteridir. Helikopter hakkında pek bilgi bulunmamakla birlikte 6 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip olduğu bilinmektedir.

Elektrikli ve İnsansız T629 Taarruz Helikopteri

elektrikli ve insansiz t629 taarruz helikopteri tusas

Yine Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen insansız ve elektrikli T629 en inovatif projelerimizden biridir. Elektrikli ve insansız T629 Taarruz Helikopteri’nin, özellikle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DzKK) için fazlası ile faydalı olacağı düşünülüyor.

Bu sayede T629 projesi kapsamında iki farklı varyantta helikopterin geliştirilmesi planlanmaktadır.

Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (Atak 2)

İlk etapta Ukrayna motoru ile üretime başlayacak olup daha nihai olarak yerli üretim TEİ-TS3000 motoru ile üretilecek olan Atak 2’nin, AH-64 Apache Helikopterinden daha gelişmiş olması planlanıyor. 11 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip olacak olan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (Atak 2), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda, TCG Anadolu başta olmak üzere çeşitli gemilerimizde de kullanılacak. (Bkz; Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (Atak 2))

10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri

20 kişinin üzerinde mühimmat kapasitesine ve kanatlanabilir kanat yapısına sahip olması planlanan 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopterine lazer güdümlü mühimmatların entegrasyonu da yapılabilecek. Ayrıca helikoptere yüksek vuruş hassasiyeti kazandırmak için balistik algoritma da geliştirlecek.

T70 Genel Maksat Helikopteri

S-70’in Türkiye’deki lisans altı üretim modeli olan TUSAŞ T-70 helikopteri projesinde alt yüklenici olarak Sikorsky’ye ek olarak TEİ, ASELSAN ve Alp Havacılık gibi firmalarımızda görev yapıyor. Yüksek yerlilik oranına sahip olan T-70 helikopterinden toplamda 109 adet üretilecek.

UH-60 ve AH-1 Modernizasyonları

Sikorsky Blackhawk (UH-60) ve Bell Cobra (AH-1) helikopterleri TUSAŞ tarafından Türk Silahlı Kuvvetlei’nin isterlerine göre modernize edilmiştir. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından gerçekleştirilen modernizasyon ile helikopterler, gelişmiş ve modern aviyonikler ile donatılmıştır.

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*