Uçan THY Şefi Bangkok’ta…

Uzakdoğu’nun incisi Bangkok’a doğru lezzet yolculuğuna kültür avına çıkacağız bu hafta sizlerle…

türk hava yolları şefi

İnsanın zamanı olsa maddi gücü, maddi gücü olsa zamanının olmayacağı bir iş yapıyoruz. Uçan Şefler olarak Türk Hava Yolları‘nın “Okyanus Aşırı” uçuşlarında görev alıyoruz.

Gittiğimiz ülkelerde dinlenmemiz gereken minimum saatlerde o ülkede vaktimiz oluyor. Bu süreyi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Tatlı ama yorucu uçuşun ardından istirahatimizi tamamladıktan sonra gittiğimiz ülkenin sosyal kültürünü, işimizi ilgilendiren ve bizi en çok heyecanlandıran kısmı yemek, mutfak kültürünü yakından yerinde görme tanıma şansını elde ediyoruz. (Bkz; PİLOTSUZ 900 KİLOMETRE UÇAN MİG-23!)

Bu bizim mesleğimiz için çok büyük bir şans. Her meslek dalında olduğu gibi bizim mesleğimizde de fazlasıyla önem taşıyan vizyon faktörünü böyle bir iş pozisyonunda daha da genişletme şansına sahip oluyorsunuz…

Bu açıdan şahsi olarak konuşmam gerekirse kendimi çok şanslı hissediyorum. Çünkü ben Japon mutfak kültürünün en önemli lezzeti olan sushi’de yosun yaprağına serilen pirinçin sarıldıktan sonra en fazla 3 dakika içerisinde tüketilmesi gerektiğini aksi taktirde doğru lezzeti veremeyeceğini Japonya’ya gerçekleştirdiğimiz uçuşta öğrendim. Veya Pekin Ördeği’nin gerçek tadını yani dışının çıtır, içinin ise yumuşacık olmasını ördeğin pişirilmeden önce 24 saat portakal suyunda dinlendirilmesi sonucu aldığını Çin’e yapmış olduğumuz uçuşta öğrendim.

Sayfalar sürecek bunlar gibi binlerce deneyim ve bilgi… Bu iş sayesinde edindiğim en büyük hazine… 

UZAKDOĞU’NUN İNCİSİNDE MUTFAK DENEYİMİ

İşte bambaşka bir kültür deneyimi… Yapmış olduğumuz 15 farklı ülkenin bulunduğu destinasyonlar arasında otantik lezzetlerin harmonisi barındıran Uzakdoğunun incisi Bangkok’a doğru lezzet yolculuğuna kültür avına çıkacağız bu hafta sizlerle…

THY’nin her gün düzenlemiş olduğu tarifeli seferlerle duraksız olarak ulaşabileceğiniz bu şehirde bulutların üzerinde yaşayacak olduğunuz konfor ve lezzet patlamasından sonra sizleri, tarihinden kültürüne, yemeklerinden yaşam tarzlarına kadar büyülü başka bir yolculuk bekliyor olacak….

Gitme şansına sahip olanlar iyi bilir ki; Yaşamak için zor ama tatil için muhteşem bir yer Bangkok. Ülkemizden bu kadar uzakta yapılabilinecek en düşük maliyetli tatil mekanı belki de… Hemen hemen her konuda olduğu gibi yemek konusunda çok etkileyici bir yer!

Bu büyüleyici şehre defalarca yapmış olduğum ziyaretlerde öğrendiklerime, her gelişimde yenisi katıyorum… Bu gizemli ülkeyi keşfetmenin tadını çıkarıyorum…

YEMEK KÜLTÜRLERİ DE MELEZ

Tayland insanları, zamanında Güneybatı Çin’den göç etmişler ve dolayısıyla yemek kültürleri bu durumdan çok etkilenmiş. Ama zamanla batıyla olan ticaret ve ilişki sonucu batı yemek kültürü ve pişirme tekniği Thai mutfak kültürü etkilemiştir. Bu sebeple harmanlama sonucu zengin bir mutfak ortaya çıkmış.

Bangkok’ta yemek yemek istediğinizde size çok fazla alternatif sunulmaktadır. Özellikle akşam üzerleri kaldırımlar üzerinde kurulan açıkhava restoranlarını da unutmamak gerekir ki bence Tayland’da yemek yeme keyfi en güzel nerede yaşanır? Sorusuna en güzel cevapta budur.

Evet Tayland’ın egzotik Uzakdoğu yemeklerinin en güzel çeşitlerini sokak satıcılarında bulabilirsiniz. Bu ülkede neredeyse 24 saat açık olan seyyar tezgahlarda bir çok değişik lezzeti bir arada bulabilirsiniz. Özellikle sokak tezgahlarında kızarmış ahtapot ve değişik balık çeşitlerinden bulmanız mümkündür. Bangkok’a ilk girişinizde sokaklarda pişirilen yemekleri gördüğünüzde şaşırıyorsunuz ve burnunuza ağır yemek kokuları geliyor. İlk başta bunu yadırgayabilirsiniz fakat bir iki gün içinde alışmamak mümkün değil. Tabii ki Tayland’da yemekler sadece sokaklarda yenmiyor.

Çin restoranları Chinatown bölgesinde toplanmış durumda. Hint mutfağı isterseniz ise Pahurat bölgesi size uygun yer. Siam Square, Sukhumvit Caddesi gibi bölgeler, lüks restoranların yoğun olduğu yerler. Ama ucuz bir yer arıyorsanız Banglamphu Bölgesi ve Maharat iskelesi civarı size iyi bir alternatif oluyor. Farklı bir deneyim yaşamak isterseniz balık restoranlarına da gitmenizi tavsiye ederim. Bu balık restoranlarında, siz balığınızı akvaryumdan seçiyorsunuz nasıl pişirilmesi istediğinizi söylüyorsunuz ve en kısa zaman içinde, seçtiğiniz balık istediğiniz şekilde masanıza geliyor. 

ANA MALZEME PİRİNÇ

Thai mutfağının ana malzemesi pirinç ve olmazsa olmazı. Çok çeşitli pilavlar kısa bir sürede hazırlanıp servis yapılıyor. Kızarmış tavuklu, sebzeli, yumurtalı ve hatta tropik meyveli pilavlar başlıca pilav çeşitleri…

Buharda yağsız olarak pişirilen pirinç, tatlı hariç her yemeğin yanında mutlaka yeniyor. Thai mutfağında temelde beş farklı ana yemek türü Olduğunu öğrendim. Bunlar çorba, salata, köri, kızartma-ızgara ve erişte diye sınıflandırılmış. Alışık olmadığımız bir çok farklı tat bir arada harmanlanmış önümüze çıkıyor. Acı, ekşi, tatlı, baharatlı yiyeceklerle,egzotik meyveler, sayısız sos ve çeşni ile anılan bir yemek kültürüne sahip. (Bkz; SURİYE’NİN DÜŞÜRDÜĞÜ BN-2 TAPU KADASTRO UÇAĞI)

Thai mutfağı kırmızı biber, taze nane, misket limonu, yer fıstığı, Hindistan cevizi başta olmak üzere bu gibi tatların karışımından oluşan farklı lezzetler sunuyor. Deniz ülkesi oldukları için yemeklerinde bolca deniz ürünleri kullanıyorlar. Mutfak kültürlerinde çorbalar da önemli yer almakta en ünlü çorbası ise Lemon grass, kişniş, Thai acısı, balık sosu ve deniz ürünlerinin birleşiminden oluşan vazgeçilmeziniz olacak olan Tom-Yum çorbası… 

ETLER PARÇA PARÇA PİŞİYOR

Dini inançları olan Budizmin yemek külltüründe kazandırdığı özellik, etleri büyük parçalar halinde pişirmemekmiş. Bu yüzden mesela tavuğu ince ince dilimleyip küçük parçalar halinde pişiriyorlar. Küçük küçük dilimledikleri için bıçak da kullanmıyorlar. restoranlara gittiğinizde masalarda sadece çatal ve kaşık bulunuyor. Ve yemek yeme tarzlarını incelediğimde çatalı sol ellerine alıp lokmaları sağ eldeki kaşığa itmek için kullanıyorlar. Çin’in kazandırdığı bir özellikte çubukların kullanılması ama bunu sadece erişte yerken kullanırlar. 

KÖRİ YEMEKLERE FARKLI BİR TAT VERİYOR

Tayland da hemen hemen her restoranda karşınıza çıkacak olan farklı bir lezzet ise Tayland Körisi. Köri, Hintçe’de sulu ya da soslu yemek anlamına kullanılıyormuş Tayland’da da bu anlamda kullanılıyormuş. Bu soslu yemeğe girecek olan baharat karışımı ise taze olarak elde dövülerek yapılıyor. Tayland körisinin lezzetindeki en büyük sır ise içinde Hindistan cevizi sütü olması. Minik bir de bilgi vermek istiyorum, Köri adıyla satılan toz baharat bir İngiliz icadıymış ve aslında bilinenin aksine Hindistan’da böyle bir hazır baharat kullanılmıyormuş. 

THAİ MUTFAĞINDAN SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİM…

Sizin için seçtiğim Thai Yemeklerinden bir kaçı;
Acılı karides çorbası (Tom yam kung) 
Yeşil körili tavuk (Kaeng Khiao Wan Kai) 
Tay usulü kızarmış uzun erişte (Phad Thai) 
Dana ve tavuk ile kızarmış sarmısak, acı biber ve fesleğen yemeği (Phad Kaphrao) 
Rosto ördekli köri (Kaengphet pet yang) 
Tavuklu Hindistan cevizi çorbası (Tom Kha Kai) 
Biftekli acı salata (Yam Nua) 
Zerdeçala bulanmış rosto tavuk (Mu or kai sa-te) 
Keşyu fıstığına bulanıp kızartılmış tavuk (Kai Phad Met Himmaphan) 
Hindistan cevizi kremalı et (Phanaeng)

Farklı tatlar, farklı lezzetler arayanlar için mükemmel bir deneyim olacaktır Thai yemeklerinin tadına bakmak. Tropikal bir iklime sahip olan Tayland’da yemeklerde de doğal olarak tropikal tatlara sahip olması onu diğer mutfak kültürlerinden farklı kılması.

Tayland’ın bir diğer özeliği ise iklimi ve bitki örtüsü nedeniyle bolca yetişen meyve ve sebzelerden istemediğiniz kadar bol miktarda bulabilecek olmanızdır. Ülkemizde bulunmayan, bulunsa bile oldukça pahalıya satılan tropikal meyveleri burada çok ucuz fiyatlarla her yerde rastlayabilirsiniz. Minik bir tavsiye sıcak kumsallarda tropikal meyvelerden yapılan kokteyllerin tadına bakmadan dönmeyin. 🙂

EN İDEAL MEVSİM

En ideal mevsim aralık başından itibaren başlar ve mart ayına kadar devam eder. Bu mevsim de hava az nemli, bol güneşli deniz keyfi için ideal oluyor. Nisan ayından Ağustos ayına kadar bunaltıcı sıcak mevsim etkisini sürdürüyor. Yağmurlardan önce en bunaltıcı havadır. Ağustos ayından itibaren yağışlı mevsim başlıyor. Önce çekingen yağmurlar, sonra gökyüzü sanki başınıza düşermişcesine yağan tropik sağanaklar… Çok güzeldir o yağmurlar. Ama tabi dışarıda yakalanmazsanız. Thai yerlileri şöyle der: “Tayland’da üç mevsim vardır; sıcak, çok sıcak, çok çok sıcak” 🙂

Kendi adıma samimi olarak belirtmeliyim ki; ben fazlasıyla Tayland kültürünün, yemeklerinin ve yaşam tarzının etkisi altında kaldım… Thai yemekleri ne kadar lezzetli olsada siz yinede uçakta sizler için hazırlayıp sunacağımız lezzetleri kaçırmamak için midenizde yer ayırmayı sakın unutmayın… 🙂  (Bkz; YERLİ UÇAK GEMİSİ NASIL OLACAK? | MİLLİ UÇAK GEMİSİ)

Bulutların üzerindeki restoranımızda görüşmek üzere. Dileğim, damağınızdaki tadın yolculuklarınızdan uzun sürmesi…

Kaynak: Kokpit Aero

türk hava yolları thy
Türk Hava Yolları
türk hava yolları thy host hostes
THY Kabin Memurları
türk hava yolları uçakları
Türk Hava Yolları

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*