Yakın gelecekte Yunanistan ve Türkiye hava kuvvetleri

Dassault Rafale, F-35, F-16 Viper derken acaba Yunanistan Türkiye’ye karşı hava üstünlüğünü ele geçirebilir mi? Bu yazıda bu konu üzerinde, ihtimaller ve gelecekteki uçak sayıları hakkındaki tahminlerle birlikte duracağım.

Yunanistan Fransa Dassault firması ile 18 adet Rafale tipi uçak sözleşmesi imzaladı. Ve gelecekte bu sayının artacağına yönelik sinyaller de verdi. (Bkz; TÜRKİYE’NİN ARA UÇAK İHTİYACI | HAVA KUVVETLERİ ARA UÇAK ALIMI YAPACAK MI?)

Dassault Rafale, çeşitli Avrupa ülkelerinin beraber geliştirdiği European Fighter (sonrasında EF-2000’in doğduğu) projeden ayrılıp kendi başına devam etmesi ile ortaya çıkmıştır. Çift motorlu, AESA radarı ve muharip kabiliyetleri ile “günümüz muharebe şartlarında” kağıt üzerinde F-16’dan üstün bir uçaktır.

F-35 ve F-16 Viper gibi hedefleri de bulunan Yunanistan bunları gerçekleştirdiğinde Adalar denizindeki denge ne durumda olacak?

yunanistan türkiye f-16 f16

SAYISAL DURUMLAR

Şu anda aktif olarak açık kaynak bilgilerine göre 84 adet F-16 Block 52, 40 adet F-16 block 30, 30 adet F-16 Block 50, 44 adet Mirage-2000 ve en az 25 adet F-4 bulunduğu gözükmektedir. (Bkz; HAVA KUVVETLERİMİZ İÇİN GELECEK İHTİMALLERİ)

Türk hava kuvvetlerinde ise 101 adet F-16 Block 40, 37 adet F-16 Block 30, 71 adet F-16 Block 50, 30 adet F-16 Block 50+ ve 30 civarı F-4 bulunmaktadır. Ayrıca Block 40 ve 50’ler modernizasyon ile 50+ seviyesine getirilmiştir.

Gelecekte Yunan ve Türk F-4 leri hizmet ömürlerinin dolması sebebi ile hizmet dışına çıkacaktır. Yunanistan’ın Rafale alımı sebebiyle hem maliyet hem de yaş göz önüne alınarak Mirage-2000’lerin yerini Rafale’lere bırakması muhtemeldir.

Bu verilere göre baktığımızda Türk hava kuvvetleri, Block 52 seviyesinde 200’den fazla F-16 ve 37 adet Block 30’a sahip olacak . Yunan hava kuvvetlerinde ise 84 adedi Block 52, 30 adedi Block 50, 40 adedi Block 30 olmak üzere 154 adet F-16 ve şu anda 18 adet siparişi bulunsa da gelecekte 2 filo (40 adet civarı) bir sayıya ulaşması beklenen Rafale jetleri olacaktır. (F-16 modernizasyonuna pek değinmiyorum çünkü iki ülkede F-16’larını modernize etmeyi planlıyor, bu sebeple sayılar üzerinden değerlendirmek yeterlidir.) (Bkz; GELECEKTE HAVA MUHAREBELERİ | SENSÖRLER, AĞ MERKEZLİ HARP, DURUMSAL FARKINDALIK …)

yunanistan vs türkiye f-4 phantom

DENGELER NE DURUMDA OLACAK

Jet sayısı olarak bakıldığında bugün olduğu gibi gelecekte de HvKK’nin üstünlüğü bulunacak. Nitelik olarak ise Rafale jetleri çok yetenekli uçaklar olsa da nicelik olarak az sayıda bulunmaları sebebiyle bariz Yunan üstünlüğü getiremezler.

F-35 DENKLEMİ

Eğer tahmin edildiği gibi 2030’a kadar 1-2 filo F-35’in Yunanistan hava kuvvetlerine katıldığı ve Türkiye’ye F-35 verilmediği durumda, mevcut planların üzerine F-35 alımı Yunan kuvvetini ciddi anlamda güçlendirir. Aradaki nesil farkı sebebiyle 4. nesil F-16’lar 5.nesil F-35 lere “kağıt üzerinde” üstün gelemez. Fakat muharebe sırasında Rafale uçaklarında değindiğim gibi sayı çok önemli etkendir. Ama F-35 gibi 5. nesil stealth bir uçak özellikle kritik noktalara ağır tahribatlar bırakabilir. Ve Rafale’ler ile birlikte gerçekten baş ağrıtabilir.

MMU ETKİSİ

Eğer planlandığı gibi ilerlerse ve 2031-32 itibariyle operasyonel filolar oluşmaya başlarsa F-35’in Yunanistan’a getireceği üstünlüğe karşı önemli bir cevap olabilir. Ve uzun vadede ise her geçen gün HvKK üstünlüğünü daha da artırmasını sağlayabilir.

milli muharip uçak

İHA ETKİSİ

Muharip İHA projeleri bulunan Türkiye’nin jetleri ile beraber operasyon yapabilecek İHA’lar ile önemli bir kabiliyet kazanacağı çok açık. Yakın gelecekte olmasa da uzak gelecekte insanlı jetlere karşı üstün gelmeleri çok olası olan bu araçlar da, dengeleri Türkiye lehine çeviren çok önemli bir etken.

AYRICA

Yunanistan’ın tanker uçağı bulunmamasının etkilerinin yanı sıra, Türkiye’nin yeni satın aldığı ve ürettiği modern hava savunma sistemleri ile şu anda geride olsa da yakın gelecekte Yunanistan’a hava savunma konusunda da önüne geçeceği aşikardır.

f-35 ve som seyir füzesi

SON OLARAK

Türkiye’nin her geçen gün artan milli üretimine karşı Yunanistan’ın her geçen gün artan dış alımları ile ne kadar cevap verebileceği bir soru işaretidir. Fakat Türkiye Yunanistan gibi tek bir ülkeye karşı hava kuvvetlerini hazırlamadığı için eskiyen F-4 filolarının yerini doldurma ihtiyacı hissedecektir. Bu ihtiyacı İHA’lar ile dolduracağı görüşü halk nazarında bulunsa da, Kuvvetin bunu insanlı jet alımı ile karşılayacağını değerlendirmekteyim. (Bkz; AERODİNAMİK UZMANI İLE SAVUNMA SANAYİİ VE HAVACILIK ÜZERİNE SÖYLEŞİ)

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*