MİLGEM – İstif Sınıfı Genel Maksat Fırkateynleri

Milgem projesinin ikinci ayağı olan 4 gemilik İstif Sınıfı Genel Maksat Fırkateyni projesinde ilk geminin inşası 2017 de başlamıştır. İlk gemi olan TCG İstanbul 2023’te, kalan gemiler ise birer yıl arayla teslim edilecektir. Proje kapsamında envantere alınacak olan İ Sınıfı Fırkateyn’lerin Yavuz sınıfı gemilerin yerini alacağı düşünülse de Doğu Akdeniz başta olmak üzere yaşanan gerginlikler ve doğal kaynakların paylaşılması konusundaki sorunlar Yavuz sınıfının bir süre daha hizmet vermesini olası kılıyor.

3000 tonluk ağırlığıyla hafif bir fırkateyn olan İstif Sınıfı daha çok iç denizler için tasarlanmış gemilerdir. Bu sebeple Ege gibi dar ve adalarla dolu bir denizde de rahat görev yapabilmesi planlanmıştır.

CODAG (Combined Disel and Gas) tahriğe sahip gemide 2 adet dizel ve 1 adet gaz türbin motoru bulunuyor. Düşük radar izine sahip bir tasarımı bulunan gemide Atmaca güdümlü mermisi, yerli VLS, yerli torpido, Yakamoz sonar gibi sistemler başta olmak birçok sistemde azami yerlilik esası bulunuyor. (Bkz; YERLİ TORPİDO PROJELERİ | ROKETSAN AKYA VE ASELSAN ORKA)

İstif Sınıfı Genel Maksat Fırkateynleri

İstif Sınıfı Genel Maksat Fırkateynleri

113 metre boya, 3000 ton deplasmana, 4 m drafta ve 14,4 metre genişliğe sahip gemide SMART-S Mk2 radarı bulunuyor. Ana vurucu gücü olan Atmaca gemisavar füzelerinin yanısıra 76mm Super Rapid baştopu, Phalanx, 25mm ASELSAN Stop, yerli torpido kovanı gibi silahlarda bulunacak. Millî dikey atım sistemi ile ESSM Block 2 ve Hisar ailesi üzerinden geliştirileceği düşünülen, gemilere uygun füzeleri de kullanabilecek.

123 personel ile görev yapacak gemi normal seyir sürati (14 knots) ile 5700 deniz mili menzile ulaşabilecek. 1 adet Seahawk denizaltı karakol helikopteri ya da bu görevi yapabilecek GİHA (gemiye konuşlu İHA) sistemi de taşıyabilecek.

İstifler, MİLGEM projesi kapsamında üretilecek olan TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyer‘i gibi gibi açık denizler veya okyanuslar gibi coğrafyalar için değil, daha çok Adalar Denizi gibi zorlu ada coğrafyasında da rahat görev yapabilecek bir fırkateyn olarak tasarlanmıştır. Ada Sınıfı Korvetler’in öz savunma ve hava savunma yönünden daha geliştirilmiş hali gibi de düşünebiliriz çünkü aslında Ada sınıfı üretilirken sonraki gemilerin iptal edilip İstif sınıfı olarak üretilmesi kararlaştırılmıştır.

İ Sınıfı Fırkateynler’in, denizaltı savunma harbi gemileri olan Ada Sınıfı Korvetler üzerinden geliştirildiği için ve bu korvetler denizaltı savunma harbinde yetkin gemiler olduğu için Ada Sınıfı’nın sahip olduğu kabiliyetlere sahip olması bekleniyor. (Bkz; BİR DENİZ SUBAYININ KALEMİNDEN MİLGEM ‘İN HİKAYESİ VE ADA SINIFI KORVETLER)

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*