Yeni İHA’lar | Anka-Aksungur ve Bayraktar Akıncı

Suriye, Irak, Libya, Doğu Akdeniz ve Türkiye’nin çıkarlarının olduğu tüm sahalarda, havadaki gözlerimiz olan İnsansız Hava Araçları 2020 ve 2021 yılı itibari ile Türkiye için bambaşka bir noktaya gelecek. Özellikle Türkiye’nin, Suriye İç Savaşı sırasında yaptığı harekatlar sırasında Koral gibi elektronik harp sistemlerinin de desteği ile kendini ve yeni savaş konseptlerini dünyaya duyuran Türk İHA’larına yenileri ve daha gelişmişleri eklenecek. ,(Bkz; YURT İÇİNDE TASARLANAN VE ÜRETİLEN İNSANSIZ HAVA ARACI SİSTEMLERİ)

Anka-Aksungur uzun havada kalış süresi ve deniz karakol varyantı ile, Bayraktar Akıncı ise savaş uçaklarının taşıdığı mühimmatların çoğunu taşıması, yapay zekası ve AESA Radarı ile öne çıkıyor.

Bu iki MALE sınıfı İHA önceki varyantları olan taktik sınıf Bayraktar TB2 ve MALE sınıfı Anka’ya oranla çok daha önemli güç çarpanı olacaklar.

İHA Baykar Bayraktar Akıncı İnsansız Hava Aracı TB2 Anka S Tusaş
Anka ve Bayraktar TB2 İHA’lar

Anka-Aksungur deniz karakol varyantı ile öne çıkıp sinyal istihbaratını; COMINT/DF, ESM/ELINT gibi faydalı yüklerle (150 kg) 40.000 ft. irtifada 24 saat yapabilecek ve bu sayede özellikle MİT için cazip bir sistem olacak.

Deniz Karakol varyantı ise tam yükle 12 saat havada kalabilecek ve çok pahalı ve üretimi zor olan Deniz Karakol uçaklarının maliyet etkin bir çözümü olacak.

Son günlerde gördüğümüz gibi havada kalış süresi konusunda; 49 saat gibi bir rekorla Anka-Aksungur sınırlarını zorluyor. Mühimmatlı testlerinde de 12 MAM-L ile uçuş gibi önemli gelişmeler mevcut. Yakında envantere girmeye hazır hale gelecek. Ancak Bayraktar Akıncı için biraz daha zaman var. (Bkz; BAYKAR’IN İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI PROJESİ MİUS)

Bayraktar Akıncı’nın avantajlarından biri ise silah yükü. “Teorik” olarak gelecekte HGK-82/83/84, LHGK-84 TEBER-81/82, KGK-82/83, LGK-82/84 SOM-A/B1/B2/C1/C2/J, NEB ve Minyatür Bomba taşıyabilmesi bekleniyor. Ayrıca yine gelecekte Akbaba gibi bazı sistemleri de taşıma kapasitesine sahip olabilir.

Anka ve Bayraktar TB2 gibi sistemlerin operasyonel başarılarını ve Türkiye’ye kazandırdıklarını göz önüne alırsak bu iki sistemin önümüzdeki yıl tam operayonel kullanımı TSK için çok önemli olacak. (Bkz; BAYRAKTAR DİKEY İNİŞ KALKIŞLI İNSANSIZ HAVA ARACI (DİHA))

Özellikle Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi’nde nicelik avantajı sağlayacak, aynı hava savunma gibi katmanlı yapılması gereken Denizaltı Savunma Harbi (ASW) ve Suüstü Savunma Harbinin (ASuW) çok önemli katmanlarından ikisi olacaklar.

Aynı zamanda diğer hava, deniz ve kara platformları ile ortak harekat icra ettiklerinde tek başlarına yapabileceklerinden çok daha fazlasını yapabilecekler.

Bu iki sistemden biri veya ikisi de Dz.K.K. veya Hv.K.K. envanterine girer ise hem muharip F-16’ların hemde ATR-72 ve CN-235 gibi deniz karakol uçaklarımızın ömrü ciddi oranda artacak.

Ayrıca Malezya’nın Anka-Aksungur, Ukrayna’nın ise Bayraktar Akıncı ile ilgilendiği biliniyor. Bu sistemlerden gelecekte daha fazla ihracat başarısı bekliyoruz.

BAYRAKTAR AKINCI

İHA Baykar Bayraktar Akıncı İnsansız Hava Aracı
Bayraktar Akıncı İHA

Bayraktar TB2’den daha uzun ve geniş olan Akıncı İHA, kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip olacak ve çok sayıda milli akıllı mühimmat taşıyabilecektir. Akıncı ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel koşulların daha da farkında olacak, kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunacaktır. (Bkz; GEÇMİŞTE YURT DIŞINDAN TEDARİK EDİLEN İHA SİSTEMLERİ)

Bayraktar TB2 gibi yine kendi sınıfında lider olmayı hedefleyen Akıncı savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de icra edecektir. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacaktır. Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı ile havadan bombardıman da icra edilebilecektir. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecektir. 

Bayraktar Akıncı

Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelmesi için çalışılan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılacaktır.

Temel uçuş performans kriterleri

  • 40,000 Feet Uçuş İrtifası
  • 24 Saat Havada Kalış Süresi
  • Çift Yedekli SATCOM + Çift Yedekli LOS
  • Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
  • Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
  • GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği

Gelişmiş Özellikler

  • Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği
  • Dahili Sensör Fizyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği
  • Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği
  • Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği
  • Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması
  • Çapraz Yedekli YKİ Sistemi
  • Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri
  • Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri

Teknik Özellikler

  • Haberleşme Menzili: LOS & BLOS
  • Kalkış ve İniş: Pist (Otomatik)
  • Seyir – Maksimum Hız: 130 – 195 Knots
  • Maksimum Kalkış Ağırlığı: 5,500 kg
  • Operasyonel – Maksimum İrtifa: 30.000 feet – 40,000 feet
  • Havada Kalış: 24 saat
  • Faydalı Yük Kapasitesi: 1.350 kg
  • Kanat Açıklığı: 20 mt.
  • Faydalı Yük – ISR: Simultane EO/IR/LD, Çok Amaçlı AESA Radar & SIGINT
  • Yükseklik: 4.1 mt.
  • Faydalı Yük – Mühimmatlar: Lazer Güdümlü Akıllı Mühimmatlar, Füzeler & Uzun Menzilli Stand Off Mühimmatlar
  • Uzunluk: 12.2 mt.
  • İtki Tipi: 2 x 750 HP veya 2 x 450 HP Turboprop Motor
Akıncı Belgeseli | Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı

ANKA-AKSUNGUR

İHA Tusaş aksungur İnsansız Hava Aracı
Anka-Aksungur İHA

Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli İHA Kesintisiz Çok Rollü İstihbarat, Gözetleme, Keşif ve Taarruz Görevleri için ANKA-AKSUNGUR İHA Sistemi; gündüz/gece İstihbarat, Gözetleme, Keşif ve Taarruz Görevleri’ni EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri ve çeşitli havadan yere silahlarla icra eden Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı bir İnsansız Hava Aracı Sistemidir. ANKA-AKSUNGUR 40000 ft’e kadar uzun süreli operasyonlara imkan veren iki adet çift turboşarjlı dizel PD-170 motoruna sahiptir.

İki adet TEI-PD170 motoru ile uçması beklenen ve taarruz konsepti de olacak olan ANKA-AKSUNGUR, sinyal istihbaratını COMINT/DF, ESM/ELINT gibi faydalı yüklerle (150 kg) 40.000 ft. irtifada 24 saat yapabilecek. Ayrıca ANKA-AKSUNGUR’un MAD, SAR, FLIR, sonobuoy gibi faydalı yükleri taşıyabilen bir deniz karakol varyantı geliştirilecek ve deniz karakol varyantında ASELBUOY ve SARPER gibi yerli faydalı yüklerin yanında Orka Hafif Torpido ve Temren füzesinin de kullanılabilmesi bekleniyor.


SİSTEM ÖZELLİKLERİ
Tam otonom operasyon
Çift yedekli otomatik uçuş kontrol sistemi
Çift yedekli otomatik kalkış ve iniş sistemi
Çift yedekli elektrik güç üretim sistemi
Çift yedekli şifrelenmiş sayısal veri linki
ANKA İHA Sistemleri ile Yer Kontol İstasyonu ve Veri Linki Uyumluluğu
Buzdan Koruma Sistemi
SATCOM ile Görüş Hattı Ötesi Operasyon esnekliği
DO-178 B uyumlu yazılım ve DO-254 uyumlu donanım
TEKNİK ÖZELLİKLER
Motor TipiPD-17 Çift Turbo Dizel
Motor Gücü2X170 HP (Deniz Seviyesi, ISA)
Kanat Açıklığı24 M
Azami Kalkış Ağırlığı3300 KG
Taarruz / Deniz Karakol Görevi750 KG Harici Yük ile 25 kft’te 12 Saat
Sinyal İstihbaratı Görevi150 KG Faydalı Yük ile 40 kft’te 24 Saat
TUSAŞ ANKA-AKSUNGUR Silahlı İnsansız Hava Aracı

Bir yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi*